Cumartesi Anneleri: Şefik Geçgel şahsında Urfalı kayıplarımızı unutmayacağız

Cumartesi Anneleri, her hafta faili meçhul ve kayıplar için yaptığı açıklamaların 905 haftasında, 1993 yılında gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Şefik Geçgel için adalet çağrısında bulundu.

Temmuz ayı ortalarında Urfa’nın Hilvan ilçesi Tutumlu Köyü’nde iş makineleriyle tarlada çalışma yapan kişilerin toprağa gömülmüş kafatası ve kemikler bulduğuna dikkat çekilen ve aileler DNA testi için başvuruda bulunduğu belirtilen açıklamada, „Bu vesile ile 905. haftamızda Urfa Kayıplarına dikkat çekiyor ve 29 yıldır cezasız bırakılan Şefik Geçgel dosyasında adaletin sağlanmasını talep ediyoruz. Ayrıca 90’lı yıllarda Urfa’da gözaltında kaybedilen insanlarla ilgili bilgisi ve tanıklığı olanları İnsan Hakları Derneği Urfa Şubemize başvurmaya davet ediyoruz“ denildi.

Cumartesi Anneleri’nin İHD Urfa Şubesi’nde yaptığı açıklama şöyle:

Benzer haberler

Avrupa Parlamentosu, Enerji Şartı Anlaşması’ndan…

Sur’daki yeni yapılar harabeye döndü

Temmuz ayı ortalarında Urfa’nın Hilvan ilçesi Tutumlu Köyü’nde iş makineleriyle tarlada çalışma yapan kişiler toprağa gömülmüş kafatası ve kemikler buldu. Bunun üzerine Urfa’da gözaltında kaybedilen Hüseyin Taşkaya, Nazım Babaoğlu, Adnan Bağca, Faik Kevci, Ahmet Kalpar ve Şefik Geçgel’in aileleri 25 Temmuz 2022 tarihinde Hilvan Cumhuriyet Başsavcılığına başvurdu. 

Aileler başvuru dilekçelerinde Şanlıurfa Adli Tıp Kurumu’na gönderilen kemik örnekleri üzerinden kimlik tespiti yapılması, ölüm nedenlerinin ve ölüm zamanlarının belirlenmesi, kayıp yakınlarından alınacak kan örnekleri üzerinden DNA incelemesi yaptırılmasını talep ettiler.

Bu vesile ile 905. haftamızda Urfa Kayıplarına dikkat çekiyor ve 29 yıldır cezasız bırakılan Şefik Geçgel dosyasında adaletin sağlanmasını talep ediyoruz.

Ayrıca 90’lı yıllarda Urfa’da gözaltında kaybedilen insanlarla ilgili bilgisi ve tanıklığı olanları

İnsan Hakları Derneği Urfa Şubemize başvurmaya davet ediyoruz.

39 yaşındaki Şefik Geçgel Siverek Yılanlı köyünde yaşıyordu. Şefik Geçgel ve ailesi ile korucu olan akrabaları Mehmet Geçgel arasında bir arazi anlaşmazlığı vardı. Konu  adli makamlara intikal etmiş, mahkeme itilafa konu  arazinin Şefik Geçgel’in ailesine ait olduğuna karar vermişti. Bu durumu kabullenmek istemeyen Mehmet Geçgel, intikam amacıyla Şefik Geçgel’in PKK’lı olduğuna dair ihbarda bulundu.                       

11 Kasım 1993 günü sabah saatlerinde Mehmet Geçgel,  kendisi gibi korucu olan oğulları, Sinan ve İbrahim Geçgel, Bucak Aşireti’nin korucuları, Üsteğmen Ahmet Şentürk’ün komuta ettiği askerlerle birlikte Yılanlı köyüne baskın yaptı. Şefik Geçgel ve aile arasında Hamo olarak bilinen kuzenini gözaltına aldı. Duruma itiraz eden aile bireylerine gözaltı işlemini gerçekleştiren Uzman Çavuş Mehmet Kıraç ve Astsubay Mehmet Demirci bir soruşturma kapsamında ifadelerinin alınacağını ve daha sonra bırakılacaklarını söyledi. Askeri araca bindirilen kuzenler, köyden uzaklaşınca araçtan indirildi. Açık arazide gün boyunca işkenceye tabi tutuldular. Akşam üzeri Hamo Geçgel yaralı bir halde arazide bırakıldı. Şefik Geçgel ise tekrar askeri araca bindirilerek götürüldü. O günden sonra 9 çocuk babası Şefik Geçgel’den bir daha haber alınamadı. 

Aile Siverek ve Urfa  Cumhuriyet Savcılıklarına, Urfa Emniyetine, Urfa Valiliğine,

Genel Kurmay Başkanlığına, Adalet Bakanlığına başvurdu. Ancak Geçgel’in gözaltına alındığı reddedildi.

Ayrıca baba İsmail Geçgel  Bucak Aşireti lideri DYP Milletvekili Sedat Edip BUCAK ile görüştü. Bucak önce “Şefik bizim elimizde bugün yarın bırakacağız” dedi. Aile ısrarla Şefik’i sormaya devam edince Sedat Bucak bu sefer de onu devlet güçlerine teslim ettiğini söyledi. 

/T24/

İlginizi çekebilir