Cumartesi Anneleri: Oylarımız adalet ve demokrasiye

Bu haftaki eylemlerini online gerçekleştiren Cumartesi Anneleri, seçimlerde oylarını adaletten ve demokrasiden yana kullanacaklarını söyledi

Cumartesi Anneleri/İnsanları, kayıpların akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle her hafta sürdürdükleri eylemlerinin 946’ncısını, yarın gerçekleştirilecek seçimler nedeniyle online yaptı. Eylemde, seçim başlıkları ve Cumartesi Anneleri/İnsanları olarak yeni dönemdeki iktidardan beklentilere yer verildi. Bu haftaki açıklamayı, 28 Temmuz 1993 yılında evinden çıktığı sırada sivil giyimli ve telsizli kişiler tarafından kaçırılarak katledilen Özgür Gündem Gazetesi muhabiri Ferhat Tepe’nin kardeşi ve aynı zamanda İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Ayşe Tepe yaptı.

 ‘Şiddet ve kutuplaşmaya son verilmesi’

Doğan, son 5 haftadır polis ablukası ve gözaltılara rağmen Galatasaray Meydan’ında sürdürdükleri eylemlerini, seçimin hemen öncesinde, gerginlik yaratıcı ortamlara meydan vermemek ve oy kullanma haklarını riske atmamak adına online yapma kararı aldıklarını belirtti. Gerçekleştirilecek seçimlere, özgürlükçü, adil bir ortamda gidilmediğine işaret eden Doğan, “Özgür ve adil koşullarda gitmediğimiz seçim sürecinin en azından halkın iradesini yansıtan bir biçimde sonuçlanmasını, otoriter siyaseti ve şiddeti besleyen kutuplaştırma siyasetine son vermeye vesile olmasını diliyoruz” diye belirtti.

 ‘Oylarımızı demokrasiden yana kullancağız’

Bu nedenle Cumartesi Anneleri/İnsanları olarak, yarın ki seçimlerde oylarını insan hak ve özgürlükleri ile adalet ve demokrasiden yana kullanacaklarını belirten Doğan, seçim sonrası yönetime gelecek iktidar karşısındaki ki taleplerini ise şöyle sıraladı:

  • “Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan Bütün Kişilerin Zorla Kaybedilmeden Korunmasına Dair Uluslararası Sözleşme’yi hiçbir çekince koymadan imzalasın, onaylasın ve uygulasın.
  • Demokratik toplumun temel değerlerinden olan toplanma özgürlüğünün önündeki engeller kaldırılsın. Galatasaray ve Taksim Meydanı başta olmak üzere mekân yasaklarına son verilsin.
  • Gözaltında kaybetme fiilinin insanlığa karşı işlenen suç olarak düzenlenmesine, önlenmesine ve cezalandırılmasına yönelik yasal düzenlemeler yapılsın.”

Doğan, seçimin sonucu ne olursa bugüne kadar yürüttükleri adalet mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerinin altını çizerek sözlerini noktaladı.

Kaynak: Yeniyaşam

İlginizi çekebilir