Cumartesi Anneleri: Depremde kaybolanlar nerede?

Cumartesi Anneleri/İnsanları, “Sevdiklerinize kavuşuncaya kadar biz de sormaya devam edeceğiz: Enkazda ya da enkazdan çıkarıldıktan sonra kaybolanlar nerede?” diye sordu.

Cumartesi Anneleri/ İnsanları kayıplarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle sürdürdükleri eylemi 935. haftasında sosyal medya hesabından video yayınlayarak gerçekleştirdi.

Yapılan açıklamada, Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerle ilgili, “Sevdiklerinize kavuşuncaya kadar biz de sormaya devam edeceğiz: enkazda ya da enkazdan çıkarıldıktan sonra kaybolanlar nerede?” denildi.

İHD İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon üyesi Gamze Elvan’ın okuduğu açıklamanın tamamı şöyle:

“6 Şubat’ta yaşanan deprem sonrası hakkında arama ilanı verilen kişiler kamuoyunun gündemine geldi. Yakınları bu kişilerin enkazdan çıkarıldıktan sonra izlerine ulaşamadıklarını açıklıyorlar. Tanık beyanlarına göre, ambulansa bindirilmiş veya hastaneye götürülmüş olan yakınlarına ait bir kayda rastlamadıklarını, tüm çabalarına rağmen onlara ulaşamadıklarını söylüyorlar. Ağır bir felaket yaşamış bu insanlar; yaralarını sarmaya fırsat bulamadan, sevdiklerine ulaşamamanın ağır travmasını yaşıyorlar. Kayıpların izini sürebilecek sağlıklı bir koordinasyon kurulmadığı için çaresizlik duygusu ile baş başa bırakılıyorlar.

935. haftamızda sevdiğine ulaşamamanın kahreden acısını yaşayanlar ve bu acıya tanıklık edenler olarak; acilen ilgili bakanlıklar koordinasyonunda kayıpların izini sürmeyi mümkün kılacak bir sistem kurulmasını talep ediyoruz.

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nu deprem sonrası kayıp ihbarı yapılanlar ile ilgili harekete geçmeye çağırıyoruz.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yı, depremden sonra haklarında kayıp ihbarı yapılmış kişilerle ilgili kamuoyunu tatmin edecek açıklamalar yapmaya çağırıyoruz.

Deprem sonrası sevdiklerine ulaşamayanlar; tüm kalbimizle yanınızdayız! Sevdiklerinize kavuşuncaya kadar biz de sormaya devam edeceğiz: enkazda ya da enkazdan çıkarıldıktan sonra kaybolanlar nerede?”

/T24/
İlginizi çekebilir