Çiya Kurd: Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un suçlamaları Türkiye’ye hizmet ediyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “ABD, Suriye’deki askeri varlığıyla Kürtlerin Suriye’den ayrılmasını destekliyor. Suriye Kürtleri, ABD’nin vaatlerine inanmamalı, Suriye hükümetiyle müzakere edip birleşik bir devlet üzerinde anlaşacaklarına inanmalı. ABD’nin vaatlerine inanmamalı” dedi.

Lavrov’un sözlerini değerlendiren Rojava Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Kurulu Eş Başkanı Bedran Çiya Kurd, “Biz Suriye’den ayrılmak istemiyoruz” dedi.

Bedran Çiya Kurd Rûdaw’a yaptığı açıklamada, “Rusya Dışişleri Bakanı’nın anlattıklarının gerçeklerden uzak olduğunu söyleyebiliriz çünkü Özerk Yönetim Suriye’nin birliğine bağlı. Özerk Yönetim, Suriye topraklarını savundu. Türkiye’nin ve silahlı gruplarının burayı işgal etmesine ve bölmesine izin vermedi” dedi.

Bedran Çiya Kurd, Rusya’nın kendilerini bölücülükle suçlamak yerine Türkiye’nin girdiği alanlara odaklanması gerektiğini söyledi.

“Biz Suriye’den ayrılmak istemiyoruz”

Çiya Kurd, “Çözüm Şam’dadır ve Suriye ulusal diyaloğu stratejik ilkelerimizden biridir. Suriye rejiminin inadı ve mevcut durumu inkar etmesine rağmen, Suriye için ulusal bir çözüm bulmak için çalışıyoruz. Tüm Suriyelilerin haklarını adalet ve eşitlikle güvence altına alacak her türlü girişimi memnuniyetle karşılıyoruz. Görüşleri yakınlaştırmaya yönelik bir Rus girişimi var ve bu konudaki çalışmalarımız devam ediyor. Kararlarımızda bağımsızız ve herhangi bir tarafla bağlantılı değiliz. Suriye’nin geleceğine herhangi bir dış müdahaleyi reddediyoruz. Biz Suriye’den ayrılmak istemiyoruz ve bu suçlamalar sadece Türkiye’ye hizmet ediyor. Astana ülkelerinin atıfta bulunduğu 1998 tarihli Adana anlaşması, meşru olmayan bir güvenlik anlaşması olup, Suriye halkının çıkarlarına aykırıdır ve Suriye parlamentosu tarafından onaylanmamıştır” diye konuştu.

Türkiye’nin Rojava topraklarına yönelik saldırılarını meşru gösterdiği için Adana Anlaşmasını kabul etmediklerini belirten Bedran Çiya Kurd, “Ortadoğu’nun asli üyelerinden biri olan Kürtler, ülkelerin merkezi siyaseti sonucu statüsüz kalmıştır. Kürt sorunu çözülmemiş ve Kürtlerin hakları tanınmamıştır. Suriye, Türkiye ve İran’da Kürt sorunu çözülmezse bölgede istikrar olmaz” dedi.

/rd/

İlginizi çekebilir