Çin’den Rusya ve Ukrayna’ya 12 maddelik ateşkes önerisi: Savaşın kazananı olmaz

Pekin yönetimi, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başlamasının yıl dönümünde, taraflara ateşkes çağrısı yaptı.

Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan 12 maddelik belgede, Batı’nın Rusya’ya uyguladığı yaptırımların sona erdirilmesi, nükleer silah kullanmaktan kaçınılması, siviller için insani yardım koridorları oluşturulması ve tahıl koridorunun açık tutulması gerektiği ifade ediliyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Şartı’nın amaç ve ilkeleri doğrultusunda tüm ülkelerin bağımsızlığının, egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün güvenceye alınması zorunluluğuna dikkat çekilen belgede tüm tarafların, uluslararası hukuka ve uluslararası ilişkilerin temel normlarına uygun olarak, eşitliği ve adaleti sağlamak üzere birlikte çalışması gerektiği belirtildi.

ABD: Çin, bağımsız arabulucu değil

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price, Washington’ın öneriyle ilgili görüşünü saklı tutacağını ancak Çin’in Rusya’ya olan bağlılığının tarafsız bir arabulucu olmadığı anlamına geldiğini kaydetti.

Price, “Adil ve kalıcı bir barıştan başka bir şey görmek istemeyiz, ancak bu tür bir raporun ileriye dönük yapıcı bir yol olacağına şüpheyle yaklaşıyoruz” diye konuştu.

“Önemli bir adım”

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Çin’in sürece dahil olmasını önemli bir ilk adım olarak nitelendirmişti. Zelenskiy, Perşembe günü İspanya Başbakanı ile düzenlediği basın toplantısında “Çin’in Ukrayna’da barışla ilgili konuşmaya başlamasının genel olarak kötü olmadığını düşünüyorum” dedi.

Savaşın kazananı olmayacak

Savaşların ve çatışmaların kazananının olmayacağının hatırlatıldığı belgede, tüm tarafların akıl ve itidalle hareket etmesi, çatışmaları yoğunlaştırarak Ukrayna’daki krizin daha kötüye gitmesine ve kontrolden çıkmasına yol açmaktan kaçınması gerektiği ifade edildi.

Belgede, “Rusya ve Ukrayna’yı birbirine yaklaşmaları ve doğrudan diyaloğa en kısa zamanda yeniden başlamaları için teşvik etmeli, gerilimin aşamalı olarak azaltılarak kapsamlı bir ateşkese gidilmesini desteklemeliyiz.” denildi.

Diyaloğun ve müzakerelerin Ukrayna krizinden çıkışın tek geçerli yolu olduğuna dikkat çekilen belgede, krizin barışçıl çözümüne yönelik tüm çabaların teşvik edilmesi ve desteklenmesi gerektiğinin altı çizilerek barış görüşmelerinin başlatılması çağrısı yapıldı, Çin’in bu konuda yapıcı rol oynamaya hazır olduğu kaydedildi.

“Soğuk Savaş mantığı terk edilmeli”

Bir ülkenin güvenliğinin diğerlerinin güvenliği pahasına sağlanamayacağı, bölgesel güvenliğin askeri blokları genişleterek garantiye alınamayacağının vurgulandığı belgede, soğuk savaş mantığının terk edilmesi, tüm ülkelerin meşru güvenlik çıkarlarının ve kaygılarının dikkate alınarak uygun yanıtların verilmesi gereğine dikkat çekildi.

Belgede, dünyanın uzun dönemli güvenliğinin ancak ortak, kapsamlı ve işbirliğine dayalı sürdürülebilir güvenlik anlayışıyla sağlanabileceğin altı çizilerek, “Avrupa’da ve Asya’da barışı ve istikrarı sağlayabilmek için, ulusal güvenliği diğer ülkelerin güvensizliği üzerine kurma girişimlerine karşı çıkmalı, bloklar arası cepheleşmeyi önlemeli, dengeli, etkili ve sürdürülebilir Avrupa güvenlik mimarisinin inşa edilmesini teşvik etmeliyiz.” ifadelerine yer verildi.

Sivil yerleşimlere yönelik saldırı olmamalı

Savaşın ve çatışmaların yol açtığı insani krizlerin giderilmesi için tüm girişimlerin teşvik edilmesi ve desteklenmesi gerektiğine işaret edilen belgede, sivillere ve sivil yerleşimlere yönelik saldırılardan kaçınılması, savaş bölgelerindeki sivillerin can güvenliği için insani koridorlar oluşturulması, insani yardım faaliyetleri için sınırsız erişim sağlanması ve daha büyük insani krizlerin ortaya çıkmasının önlemesinin gereği vurgulandı.

Belgede savaşan taraflara uluslararası insani hukuka uyma, sivillerin ve savaş esirlerinin haklarını koruma çağrısı yapıldı.

İlginizi çekebilir