Çin’den Amerika’ya yalanlama: Pekin, Rusya’ya silah göndermeyi düşünmüyor

Türkiye ziyaretinde bulunan Amerikan Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in Çin’in Ukrayna savaşında Rusya’ya silah göndermesinden endişe duydukları yönündeki açıklamalarına Pekin’den yalanlama geldi.

Blinken’in hem Türkiye’ye hareketi öncesinde hem de Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmesi sırasında Çin’in Rusya’ya silah yardımı yapmasından endişelendiğini dile getirmesinin ardından Pekin yönetimi, Rusya konusunda bu yönde bir düşüncede olmadıklarını açıkladı.

Blinken’i “yalan bilgi” yaymakla suçlayan Çin Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Wang Wenbin, “Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Çin-Rusya ilişkilerini parmakla işaret etmesini ya da baskı ve zorlama uygulamasını kabul etmiyoruz” dedi.

“Sonuçlarına katlanırsınız”

Pazar günü Blinken, Çinli mevkidaşı Wang Yi ile Münih’te güvenlik konferansı çerçevesinde yaptığı görüşmenin ardından Çin’in Rusya’ya silah sağlamayı düşündüğü uyarısında bulunmuştu. CBS kanalına konuşan Blinken, “Rusya’nın yürüttüğü savaş ve Çin’in Rusya’ya ağırlıklı olarak silah desteği sağlamayı düşündüğüne dair endişelerimiz hakkında konuştuk” dedi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price ise röportajla ilgili olarak yaptığı açıklamada, Blinken’in, Pekin’in Rusya’ya Ukrayna’daki savaşında “maddi destek” sağladığının ya da Batı yaptırımlarını delmesine yardım ettiğinin tespit edilmesi halinde Çin’i “bu durumun sonuçları” konusunda uyardığını söyledi.

Amerikan Dışişleri Bakanı, İncirlik Üssü’nde Çavuşoğlu ile yaptığı ortak basın toplantısında da “Çin’in Rusya’daki savaş çabalarına yardım etmesinden endişeliyiz. Özellikle de silahlar konusunda” dedi.

“Savaş alanına sürekli silah gönderen Çin değil ABD’dir”

Çin’in Ukrayna meselesine ilişkin tutumunun “barışı teşvik etmek ve diyaloğu desteklemek” olarak özetlenebileceğini ifade eden Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ise “ABD’yi kendi eylemleri hakkında ciddi bir şekilde düşünmeye ve durumu sakinleştirmek, barış ve diyaloğu teşvik etmek, başkalarını suçlamayı ve yanlış bilgi yaymayı bırakmak için daha fazlasını yapmaya çağırıyoruz” dedi.

 

/euronews/

İlginizi çekebilir