Çin’de Kovid-19 vaka sayısı nisan ayından bu yana zirveye ulaştı

Çin’de, hükümetin sert “sıfır-Kovid” politikasının etkilerini hafifletmek amacıyla getirdiği bir dizi yeni “gevşetme” adımının ardından ülkede nisan ayından bu yana en yüksek seviyede koronavirüs vaka sayısı bildirildi.

Pekin yönetiminin uyguladığı sıfır-Kovid önlemleri dünyanın ikinci en büyük ekonomisine ağır darbe vururken, endüstriyel faaliyetleri sekteye uğratmış, sokağa çıkma yasakları, karantinalar, sık sık yapılan testler ve seyahat kesintileri vatandaşları ‘isyan’ noktasına getirmişti.

Ulusal Sağlık Komisyonu (NHC) dün bin 504’ü semptomatik ve 10 bin 446’sı asemptomatik olmak üzere 11 bin 950 yeni Covid-19 vakası bildirdi.

Bu rakam bir gün önceki gün bin 209’u semptomatik ve 9 bin 520’si asemptomatik olmak üzere toplam 10 bin 729 vaka olarak kayıtlara geçmişti.

Ülkede kabine işlevi gören Devlet Konseyi dün (11 Kasım), Kovid-19 tedbirlerinde revizyon niteliğinde 20 madde içeren bir düzenleme açıkladı.

Söz konusu tedbirlerin arasında, yurt dışından Çin’e gelen yolcular için karantina süresinin 5 güne indirilmesi de bulunuyor.

Hükümetin açıkladığı esneklik yerli ve yabancı yatırımcıları memnun etti.

Düzenlemeye göre, yurt dışından gelenlere zorunlu olan 7 gün merkezi karantina ve 3 gün evde tıbbi gözlem süresi, 5 gün merkezi karantina ve 3 gün tıbbi gözlem şeklinde kısaltılıyor.

Ayrıca yakın temastakilerle yakın temasta olanlar için ise karantina ve tıbbi gözlem zorunluluğu kaldırıldı.

Keza risk bölgelerinin sınıflandırılmasında “orta riskli” tanımı kaldırılarak yalnızca “yüksek” ve “düşük” riskli bölgelerin ayrılmasına, yüksek riskli bölgelerde 5 gün vaka görülmesi halinde düşük riskli kabul edilmesine karar verildi.

/euronews/

İlginizi çekebilir