CHP Genel Başkan Yardımcısı: Doğru bir teklif gelmesi durumunda genel af konusunda birlikte çalışmaya hazırız

Türkiye’de cezaevi doluluk oranlarında son yıllarda büyük bir artış yaşandığı bilinen bir gerçek. Koğuşlarda olması gerekenin çok üstünde mahkumun kaldığı, hijyen ve beslenme konusunda büyük sorunların yaşandığı belirtiliyor. İktidarın seçime giden süreçte af ilan edebileceği bir süredir kulislerde konuşulan bir konuydu.

KULİS: MHP AF TALEPLERİNİ İNCELİYOR

Geçtiğimiz günlerde NTV’de yayınlanan haberde MHP’nin af taleplerini incelediği kaydedildi:

“Yapılacak çalışmada öncelikli kriterin devlete yönelik işlenen suçlar olması bekleniyor. Benzer bir hassasiyeti daha önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da dile getirmişti. ‘Suç devlete karşı işleniyorsa af olabilir ama şahıslara karşı işlenen suçta af yetkisi devlette değildir’ değerlendirmesini yapmıştı.

Çalışmada ikinci olarak da cezasızlık algısının oluşturulmaması dikkate alınacak. Çalışma tamamlandıktan sonra AK Parti ile de paylaşılacak. Gerekirse ortak komisyon kurulup teklife son şekli verilecek.

‘SEÇİMLER ÖNCESİNDE BU AFFIN ÖNEMLİ OLDUĞUNA DİKKAT ÇEKİLİYOR’

MHP kulislerinde bir çok konuda af getirildiği, ancak kapsamlı bir ceza affının 23 yıldır çıkmadığı konuşuluyor. Cumhuriyet’in 100. yılında yapılacak seçimler öncesinde de bu affın önemli olduğuna dikkat çekiliyor.”

CHP KANADINDAN AÇIKLAMA: HEP BİRLİKTE ÇALIŞALIM

Bu iddia, Halk TV’de yayınlanan ‘Açıkça’ programında CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek’e de soruldu.

Konuyla ilişkili herhangi bir bilgiye sahip olmadıklarını dile getiren siyasetçi, şunları söyledi:

“(…) Herhalde bize sormazlar. Zaten biz devlete karşı işlenen suçları affedebilirsiniz. Kişilere karşı işlenen suçları affedemezsiniz. Bir anne babanın evladı öldürülmüş. O aile affetmediği sürece siz affedebilir misiniz? Bugüne kadar birçok hata yapıldı bugüne kadar.

‘DÜŞÜNCELERİ YÜZÜNDEN İÇERİDE OLANLAR İNSANLAR ZATEN İÇERİDE OLMAMALI’

Devlete karşı işlenen suçlar, düşüncesi sebebiyle içeride olan suçlar… Tabii ki, getirsinler birlikte çalışalım. Doğru bir teklif gelirse… Önümüzde bir metin olması lazım. Her suçun affedilmesi mümkün değil. Çocuklara karşı işlenen suçları affedebilir misiniz? Biri kasten öldürülmüş, affedebilir misiniz? Suçun iki tarafı var. Bir yargılanan sanık, bir de mağdur taraf. Bu dengeyi çok iyi kurmak zorundasınız. Siyasi sebeplerle içeride olan insanlar, düşünceleri yüzünden içeride olan insanlar zaten içeride olmamalı. Getirsinler samimi bir şekilde, muhalefet olarak ciddi bir katkı sunmaya hazırız. (…)”

 

/ Gerçek Gündem /

İlginizi çekebilir