Cemal Nebez Ödülü Kürtçe öğretmeni Zara Muhammedi’ye verilecek

  • İlki düzenlenecek olan Berlin Cemal Nebez Ödülü, İran tarafından tutuklanan ve daha sonar serbest kalan Kürtçe öğretmeni Zara Muhammedi’ye layık görüldü.

Berlin’deki Cemal Nebez Ödül Komitesi, ilki düzenlenecek olan Cemal Nebez  Ödülü’nün Kürtçe dilinin temel haklarını savunan Rojhılat’ın Sine kentinde yaşayan Kürtçe öğretmeni Zara Muhammedi’ye verileceğini duyurdu.

Cemal Nebez Ödül Komitesi Kürdistan’ın dört parçası ve diyasporada yaşayan 7 Kürt’ten oluşuyor.  Komite adaylar arasından Zara Muhammedi’ye Cemal Nebez Ödül’üne layık gördü. Cemal Nebez Vakfı ise söz konusu kararı onayladı.

Komite Zara Muhammedi’nin ödülü verilmesine ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Ödül Zara Muhammadi’ye, Kürt dilini öğretmek, ana dilinin temel hakkını savunmak ve Kürt kimliğinin inkarına karşı mücadele etmek için yorulmak bilmez ve gönüllü çabaları nedeniyle verildi. Zara, dilinin ve kimliğinin kısıtlandığı Kürdistan’ın zor durumunda yıllarca bu yolda devam etti. Haksız cezalara, tutuklamalara rağmen Zara, dil ve kimliğine yönelik adaletsizliğe karşı açıkça ve cesurca ses vermiş, böylece Kürdistan içinde ve dışında bu adaletsizliğe karşı farkındalık yaratılmasında önemli bir rol oynamıştır. Cemal Nebez Ödül Komitesi olarak birçok kadına ilham olan Zara Nishtiman’a ödülü takdim etmekten mutluluk ve gurur duyuyoruz.”

Rûdaw’a konuşan Cemal Nebez Ödül Komitesi üyelerinden Sirwan Renas, ödülünü alması için Zara Muhammedi’yi Berlin’e davet ederek, bizzat vermek için girişimlerde bulunacaklarını söyledi.

Berlin’deki Cemal Nebez Ödülü Kürt dili ve kültürüne hizmet etmiş, siyasetçi, bilim insanı, öğretmen, sanatçı vb şahsiyetlere veriliyor.

Betrlin’deki Cemal Nebez Ödülü 2 yılda bir düzenlenen törenle sahiplerine veriliyor. Ödül Prof. Dr. Cemal Nebez’in 40 yıl birlikte yaşadığı Alman asıllı hayat arkadaşı Hannalor Kveshlar’in öncülüğünde Cemal Nebez Vakfı tarafından veriliyor.

Süleymaniye’de kentinde de her yıl Cemal Nebez Altın Kalem Ödülü veriliyor. ilki 2021’de düzenlenen Cemal Nebez Altın Kalem Ödülü Ermenistan’daki Kürt akedemisyen Celile Celil’e  ikincisi ise 2022’de Kürt tarihi üzerine araştırmaları olan Hollandalı felsefe progesörü Michiel  Leezenberg’e verildi.

Rojhılat’ın Sine (Senendec) kentinde Nujin Derneği Sosyal ve Kültür Komisyonu Üyesi olan Zara Muhammedi, öğrencilere Kürtçe ders verdiği için Şubat 2020’de Sine Devrim Mahkemesi tarafından 5 yıl hapis cezası ile cezalandırılmıştı.

Muhammedi geçtiğimiz Şubat ayında serbest bırakıldı. Serbest bırakıldıktan sonra bir video çeken Muhammedi, “Kendimin, ailemin, Nûjîn Derneği üyelerinin ve avukatımın haberi olmadan ve ban ya da avukatım ‘özür dilemeden’ alelacele bırakıldım” ifadelerini kullandı.

“Yargı mercilerini daha önce avukatım aracılığıyla ‘asla özür dilemeyeceğim’ konusunda bilgilendirdim” diyen Muhammedi, “Davama ve yoluma inancım var ve hayatımın sonuna kadar davamdan vazgeçmeyeceğim” şeklinde konuştu.

Muhammedi, Abdullah Pêşew’in “Özgürlük fikrim zindanda daha da güçlenir / Umudu hapishane olan düşmana yazıklar olsun” sözleriyle biten dörtlüğüyle videosuna son verdi.

Cemal Nebez kimdir?

-1933 yılında Süleymaniye’de doğan Cemal Nebez, İslam şeriatı ve felsefenin yanı sıra psikoloji, fizik ve matematik dallarında eğitim gördü. Almanya’da ise siyaset bilimleri, gazetecilik ve hukuk eğitimi aldı.

-1950’lerde Bağdat Üniversitesi’nde fizik ve matematik okuyan Nebez, Kerkük, Erbil, Basra ve Bağdat’taki farklı üniversitelerde ders verdi.

-1960’ta Avrupa’ya giden Cemal Nebez, Almanya’da Münih Üniversitesi ve Augsburg Üniversitesi’nde İslam ve İran tarihi derslerine girdi. Tarih bölümünde “Mir Muhemmed Rewandızi” üzerine doktorasını yaptı

-1967-1970 yıllarında Hamburg Üniversitesi’nde eğitimini tamamlayan Profesör Nebez, aynı yıl bir grup arkadaşıyla Ulusal Kürt Öğrenciler Birliğini (Kajik) kurdu. Kajikname’nin de yazarlarındandı.

-Sosyalist Kürt Partisi’ne önemli desteği olan Nebez, Cevat Mela başkanlığındaki Ulusal Kongre’nin faaliyetlerinde önemli bir role sahipti. Ulusal bilince sahip Nebez’in Kürdistan’da ulus kavramına ciddi katkısı oldu.

-1970-1979 yıllarında Berlin Özgür Üniversitesi’nde siyaset bilimleri ve hukuk okudu.

8 Aralık 2018’de 85 yaşında Berlin’de hayata gözlerini yumdu.

/rûdaw/

İlginizi çekebilir