Çavuşoğlu: Suriye ile siyasi süreç başlatılmalı

Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuloğlu, ”kalıcı barış için Suriye ile siyasi sürecin başlatılması gerektiğini”söyledi.

Çavuşoğlu ile İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ortak basın toplantısı düzenledi.

Çavuşoğlu, “Gerek Türkiye gerek İran olarak Suriye’nin toprak bütünlüğünü ve siyasi birliğini güçlü şekilde destekliyoruz.” dedi.

Çavuşoğlu’nun açıklamalrından öne çıkanlar şöyle:

”Biz teröristlere karşı bir müdahalede bulunuyoruz. Rusya söz verdi, ABD söz verdi. Kendileriyle mutabakata vardık ve halen bu teröristler sınırımızın ötesinde. Türkiye’ye de saldırıyorlar. İstanbul’daki saldırıyı hatırlıyorsunuz. Aynı şekilde yine Gaziantep’te okulumuza yönelik bir saldırı oldu. Sonuçta bu teröre karşı hep birlikte mücadele etmemiz lazım. Suriye rejimi ile şu anda gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde de teröristler, Suriye’nin toprak bütünlüğü ve tabii ki siyasi sürecin işletilmesi gerekiyor. Bu konudada Astana garantörleri olarak biz üzerimize düşeni daha fazla yapmamız gerekiyor.”

Abdullahiyan’ın açıklamarından öne çıkanlar ise şunlar:

“Çok önemli istişarelerde bulunduk. Yaklaşık 90 dakika boyunca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte istişarelerde bulunduk. Görüşmelerimizin en önemli başlıklarından biri ise Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı idi. Bu yedinci toplantıydı. Sayın Reisi, iş yoğunluğu nedeniyle seyahatini erteledi. İnşallah yakın gelecekte bu ziyaretin gerçekleşmesini bekliyoruz.

Terörle mücadelede üst düzeyde iş birliğimiz var. İki ülke arasındaki ticari ilişkilerimiz iyi seviyede ancak yeterli kapasitede değil.

Şam ile ilişkilerin değişmesinden memnunuz.

Ukrayna konusunda da Türkiye ile işbirliğimiz devam edecek. Afganistan’da kadınların ve kız çocuklarının eğitim haklarının engellenmesine karşıyız. Afganistan’da yardım yollarının açık tutulması gerekiyor.

Biz İran’a olan yaptırımların da kaldırılması gerektiğini düşünüyoruz. Şayet Amerikan tarafı çelişkili ifadelerini bir kenara bırkırsa nükleer savaş mutabakatı gerçekleşebilir.”

 

/Ajans/

İlginizi çekebilir