Cahit Mervan: Türkiye’nin yeni bir işgal harekatının hedefinde Minbic ve Til Rifat var

Benzer haberler

ANHA, Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye topraklarına yönelik yeni askeri operasyon hazırlıklarını gazeteci Cahit Mervan’la konuştu.

Erdoğan ve Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik tehdit ve işgal saldırılarının yeni olmadığını hatırlatan gazeteci Mervan şöyle dedi:

“Arap Baharı ve daha peşi sıra gelen Rojava devrimiyle birlikte Erdoğan ‘Federal Kürdistan’da yaptıkları hatayı Kuzey ve Doğu Suriye’de yapmayacağız, orada herhangi bir Kürt oluşumuna müsaade etmeyeceğiz’ sözünü açıktan söylemişti. O günden bu yana Türk devleti bütün olanaklarını kullanarak Kuzey ve Doğu Suriye’de ortaya çıkan demokratik yapıyı çökertmek ve bölgeyi işgal etmek istiyor. Son süreçteki tehditleri de Suriye ve çevresinde gelişen yeni hareketlilikle alakalı. Çünkü Suriye krizinin siyasi çözümüne dönük görüşmeler yapılıyor. ABD ve Rusya arasında bir takım görüşmeler var. Suriye devleti yeniden Arap dünyasıyla ilişki kuruyor. Bu da Türk devletinin Suriye’deki varlığını ciddi bir şekilde sorgulatıyor.”

 

PROVOKASYON, TEHDİT VE YENİ BİR İŞGAL HAREKETİ

Türkiye’nin tekrardan bir provokasyon peşinde olduğunu vurgulayan Mervan, hedefin Til Rifat ve Minbic olabileceğine işaret ederek şunları belirtti:

 “Türk devleti İdlip’te çok sıkışmış durumda, ayrıca Soçi’de Erdoğan Putin karşısında adeta eli kolu bağlı kalmıştı. Biden’ın Temsilciler Meclisine yazdığı mektupta da Türkiye’yi hedef gösteren ve bölge barışını tehdit eden bir unsur olarak göstermişti. Bunlara baktığımız zaman Türkiye bu sıkışmışlığı aşmak adına olası bir siyasi çözümün ve bu çözümde Kürtlerin yer almasını önlemek için yeni hamleler yapıyor. Bu alışık olan hamleler. Çünkü daha 2014’te Kozmik Oda’da yapılan görüşmede Hakan Fidan şunu belirtiyordu ‘4 kişi yollarım 8 füze atarım, savaşın gerekçesini yaratırım.’ Şu an Cerablus, Ezaz, Efrin’de patlayan bombalar veya Türkiye topraklarına düşüldüğü söylenen toplar, provokasyon sonucudur. Türkiye tekrardan bir provokasyon yaratarak, sözüm ona uluslararası güçleri yanıltıp bölgeye yeni bir işgal harekatı düzenlemek istiyor. Hedefinde Minbic ve Til Rifat olduğunu düşünüyorum.”

 

‘TÜRKİYE BU SAVAŞI ÇOKTAN KAYBETMİŞ DURUMDA’

Şu an ki saldırıların Türkiye’ye büyük bir faturası olacağını dile getiren Mervan, Türkiye’nin işgal ettiği yerlerden çıkmak zorunda kalacağını belirtti.

Gazeteci Mervan, “Hatırlarsanız 2019 yılında Erdoğan Kayseri’de yerel seçimlere yönelik yaptığı konuşmasında ‘bir merminin fiyatı ne kadar olduğunu biliyor musunuz’ diye sormuştu. Yani şunu söylüyor ‘Biz kaynaklarımızın büyük bir kısmını Suriye’deki işgale ve Kürt hareketine karşı yürüttüğümüz savaşa ayırıyoruz.’  Başurê Kürdistan’ın işgal edilmesi, Bakurê Kürdistan şehirlerinin yakılması, bombalanması Kuzey ve Doğu Suriye’de de hem işgal hem de binlerce çetenin beslenmesinden bahsediliyor. Bu tabloya baktığımızda kısmi olarak hedeflerine ulaşmış yorumu yapılabilir. Ancak bilinen bir gerçek var; bu tür işgal saldırıları Ortadoğu ya da Kürdistan’da hele ki Arap dünyasını ilgilendiriyorsa kısmi bir takım taktiksel başarılar elde edebilirsiniz. Fakat gayrimeşru bir güç olduğunuz ve karşınızda direnen güçlerin var olduğu için kazandığınız kısmi taktiksel başarılar stratejik yenilginizi önleyemez. Günün sonunda Türkiye işgal ettiği tüm topraklardan çıkmak zorunda kalacak ve işgal politikalarının çok ağır sonuçlarını yaşayacak. Bugün Erdoğan her tarafı tehdit ediyor ama, bunun bir sonu yok. Türkiye’de kaynakları tükendi, uluslararası alanda büyük bir yalnızlık yaşıyorlar, Rusya ve Amerika arasında mekik okuyarak inanılmaz tavizler vererek Kürtlerin kazanımlarını ortadan kaldırmak istiyorlar, ama bu konuda da başarılı olamıyorlar. Türkiye bu savaşı çoktan kaybetmiş durumda.” ifadelerini kullandı.

NEDEN ŞİMDİ?

“Şu an görünen o ki çöktürme planının yeni halkaları, aşamaları oluşumudur” ifadelerini kullanan Mervan “Bir kez daha Erdoğan çöken bu planı canlandırmak istiyor” dedi ve son olarak şunları dile getirdi:

 “Bunu yaparken iç siyasette de kazanımlar elde etmek istiyor, erken seçimin önünü almak istiyor olabilir. Ancak bundan sonra Kuzey ve Doğu Suriye’ye askeri işgal harekatı erken seçimde Erdoğan’a istediğini vermeyecektir. Çünkü bunu İstanbul seçimlerinde gördük. Belki daha büyük bir savaş düşünebilir. Örneğin Kerkük ve Musul’un işgali veya Eyn İsa’dan Reqa’ya ya da Til Rifat’dan Halep’e kadar işgal etmek isteyebilir. Tabi bunun ne kadar mümkün olup olmayacağını şimdi söylemek çok güç ki bölgesel konjonktür bunun mümkün olmadığını gösteriyor. Ama Türk devletinin yapacağı çılgınlıklar sonsuz değil. Esas mesele Kuzey ve Doğu Suriye halkları öz savunmalarını bütün alanlarda güçlendirmeli.

Beyaz Saray’dan gelen açıklama da Türk devletini kısmen yalanlayan bir açıklamaydı. Erdoğan açıklamasında kirli bir propagandayla Ezaz’da öldürülen askerlerin YPG/YPJ güçlerine yıkmak istedi ve buna karşın QSD’de açıklama yaptı. Beyaz Saray’dan gelen açıklamada saldırı kınandı, fakat kimin yaptığına yönelik herhangi bir şey söylenmedi. Türk devletinin kirli propagandası, gerekçe yaratma hikayesinin ABD tarafından kabul görmediği anlaşılıyor. Biden’ın yazdığı mektupta Türkiye’nin taaruz eylemleri DAIŞ’e karşı mücadeleyi sekteye uğratıyor, barış ve istikrarı tehlikeye atıyor, sivilleri zarar veriyor, ABD ve bölgedeki ve dış politikasına bugüne kadar görülmemiş şekilde zarar veriyor. Yeni bir işgal saldırısı ABD tarafından onaylanmamış fakat burada Rusya önemli bir konumda. Soçi’de neler konuşuldu bunu bilmiyoruz. Hedefinde Minbic ve Til Rifat, ki buralarda Ruslar yer alıyor, var. Ama Minbic ve Til Rifat’ın Rusya tarafından yeni bir işgal için açılacağı konusunda emin değilim. Çünkü bu iki yer Halep eyaletinin arka planını oluşturuyor. Yani burayı verdikleri zaman Halep’i Türklere teslim etmiş oluyor. Türkiye bir onay almak için çabalıyor, ama onay aldığını zannetmiyorum. Türkiye her an her yere saldıracakmış gibi her saniye tedbir alınması gerekir. Tehlike büyük ve bitmiş de değil.”

/ANHA/

İlginizi çekebilir