Bütçe görüşmelerinde Kimyasal Silah tartışmaları: Akar’ın ‘heyet gitti’ açıklamasına tepki geldi

Türkiye’nin Federe Kürdistan Bölgesi’nin Zap, Avaşîn ve Metîna bölgelerinde kimyasal silah kullanımı konusu Türkiye’nin Meclis Genel Kurulu’nda yoğun tartışmalara neden oldu. Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri, Türkiye Milli Savunma Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde bakana kimyasal silah konusunu sordu.
AKAR: DIŞARIDAN KİMSEYİ KABUL ETMEYİZ
Savunma Bakanı Hulusi Akar ise, bir kez daha “envarterimizde yok” diyerek, “Kimyasal Silahların Önlenmesi Anlaşmasına göre göz yaşartıcı mühimmatın kolluk faaliyetlerinde veya özel operasyonlarda, insan hayatını korumak maksadıyla kullanılabileceği kabul edilmektedir. Rehine kurtarma operasyonu, Gara kapsamında yapılan açıklamayı çarpıtmak, en basit haliyle terör örgütü propagandasıdır” dedi.
Akar, kimyasal silah kullanımının araştırılmasına dair, “kendi kendimiz kontrol etme, kendi kendimizi değerlendirme kapasitesine sahibiz, dışarıdan kimseyi kabul etmeyiz” dedi.
‘HEYET GİTTİ’ İDDİASI 
Akar, 24 Kasım’da bir heyet tarafından kimyasal silah kullanımına dair incelemenin yapıldığını ileri sürerek, “Heyet teşkil ettik, heyet gitti, inceleme ve ölçümleri yaptı, bunların hepsini derlediler, topladılar, getirdiler, burada Sağlık Bakanlığı’na laboratuvara verdiler, bunların hiçbirinde kimyasal olmadığı raporu şu anda elimizde. Biraz önce” diye kaydetti.
HSM’DEN AÇIKLAMA
Halk Savunma Merkezi (HSM) Karargah Komutanlığı, Akar’ın iddialarına dair açıklama yaptı. Fırat Haber Ajansı’nda yer alan açıklamada, Akar’ın konuşma yaptığı 9 Aralık’ta da Amediye ilçesinin Şêladizê Nahiyesi’ne bağlı Sîda Köyü yakınındaki kimyasal silah kullanıldığı belirtildi.
BAĞIMSIZ HEYETLERE ÇAĞRI
“Kendi denetimlerinde bir heyet oluşturup gönderdiklerini belirtmesi savaş suçlarının bir itirafı niteliğindedir” denilen açıklamada, 7-8-9 Aralık tarihlerinde 150 kez kimyasal silah kullanılan bölgeye asfalt yol ile gidilebildiğine işaret edilerek, “Araçla ulaşılabilecek bir bölgededir ve araştırmaya açık bir alandadır. Bağımsız heyetleri gelip bu bölgede inceleme yapmaya ve hakikatleri yerinde görmeye çağırıyoruz” denildi.

 

/MA/

İlginizi çekebilir