Bulgaristan’da aşı karşıtı binlerce protestocu parlamento binasına zorla girmeye çalıştı

 

Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da Covid-19 kısıtlamalarını protesto etmek için toplanan aşı karşıtı binlerce kişi polisle çatışarak parlamentoya zorla girmeye çalıştı.

Otobüslerle başkente gelen 3 bin kadar protestocu parlamento binasının önünde toplandı. Bulgaristan bayrağı ile birlikte gösterileri düzenleyen aşırı milliyetçi Diriliş Partisi’nin bayraklarını sallayan eylemciler, “Özgürlük” ve “Mayfa” sloganları atarak maske ve Covid-19 aşılarını protesto etti. Ancak bir süre sonra göstericilerle polis arasında tansiyon yükselmeye başladı.

Toplanmalarından yaklaşık bir saat sonra parlamentonun etrafındaki polis kordonunu itmeye başlayan göstericiler binanın ön kapısına kadar ulaşmayı başardı.

İçeriye girmeden hemen önce durdurulan grup milletvekillerinden dışarıya gelerek taleplerini dinlemeleri çağrısında bulıundu. Olaylarda göstericilerden ve polis memurlarından birçok yaralanan olduğu bildirildi. bazı gösterilerin de gözaltına alındığı açıklandı.

Göstericiler Covid-19 nedeniyle getirilen zorunlu sağlık karnesi uygulamasının haklarını çiğnediğini ve insanları aşıya zorlamak için gizli bir araç olduğunu belirterek kaldırılmasını talep ediyor.

AB’nin en düşük aşılama oranı Bulgaristan’da

Avrupa Birliği’nin 27 ülkesi arasında en düşün aşılanma oranına sahip olan Bulgaristan’da Omicron varyantı nedeniyle yeni vaka sayısında patlama yaşanıyor. Geçtiğimiz ay başbakanlık koltuğuna oturan Kiril Petkov, Cumhurbaşkanı Rumen Radev ve birçok bakan pazartesi günü katıldıkları bir güvenlik toplantısındaki bir katılımcının koronavirüs testinin pozitif çıkması üzerine karantinada bulunuyor.

Balkan ülkelerindeki aşılamayı teşvik etme sözü veren Başbakan Petkov, ülkenin ilk özel televizyon kanalı BTV’ye verdiği demeçte protestocularla görüşemediği için üzülüğünü, ancak cuma günü karantinası dolduktan sonra görüşmeye hazır olduğunu belirtti.

Ancak Petkov yeşil sertifika olarak da bilinen Covid-19 sağlık karnesinin kaldırılmasınınvakaların arttığı bu dönemde mümkün olmadığının altını çizdi.

Bulgaristan’da iç mekanlarda ve toplu taşıma araçlarında maske kullanımı zorunlu, restoran, kafe, spor salonları ve alışveriş merkezlerine girmek için de sağlık karnesi gösterilmesi gerekiyor. Bu karne kişinin Covid-19 aşısı yaptırdığını, hastalık geçirdiğini ya da koronavirüs testinin negatif çıktığını gösteriyor.

İlginizi çekebilir