Buldan Hatay’daki kadın çadırında: Söz veriyoruz sizleri yalnız bırakmayacağız

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, 8 Mart programları kapsamında Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Yeşil ve Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, SODAP Eş Sözcüsü Kezban Konukçu, ESP/SKM Genel Sözcüsü Çiçek Otlu, SYKP EŞ Genel Başkanı Canan Yüce ile milletvekilleri, MYK ve PM üyelerinin katılımıyla Hatay’da deprem bölgelerini ziyaret etti.

Buldan, Defne ilçesinde bulunan Kriz Koordinasyon Merkezimizde açıklama yaptı. Buldan, şunları söyledi:

8 Mart’ta ön planda olan yasımız ve öfkemizdir

Sevgili kadın arkadaşlarım, kıymetli depremzedeler, basının değerli emekçileri hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Bugün burada olmaktan sizlerle bir araya gelmekten onur duyduğumu ifade etmek istiyorum. Bu yılki 8 Mart’ı yasla karşıladık. Bu yılki 8 Mart’ta ön planda olan yasımızdır, acımızdır, öfkemizdir; ama aynı zamanda dayanışmamızdır. İşte bu nedenle bugün buradayız. Kadınlar, depremin olduğu ilk günden itibaren dayanışma içerisinde her yerdeydi. Hatay’daydı, Maraş’taydı, Adıyaman’daydı, Adanada’ydı, Urfa’daydı, Diyarbakır’daydı, Malatya’daydı, Osmaniye’deydi. Depremin olduğu ilk günden itibaren yaralarımızı, acılarımızı birlikte sarmaya ve bu acıların, bu yaraların kapanması için dayanışmayı büyütmeye özen gösterdik.

Devlet yoktu biz vardık

Sahaya çıktığımız andan itibaren herkesin söylediği tek şey vardı: “Bu ülkeyi yönetenler nerede?” Sorulan ilk soru hepimize aynıydı. “Hükümet nerede? Devlet nerede?” “Bu ülkeyi yönetenler nerede?” diye doğal olarak insanlar soruyordu. Ama yoktular. Hepimiz gördük, hepimiz tanık olduk. Onlar yoktular, bizler vardık. Biz kadınlar vardık her yerde. Halkların Demokratik Partisi vardı her yerde. HDP’nin Kadın Meclisi ve Gençlik Meclisi vardı her yerde. Feminist kadınlar vardı. Kadınlar için özgürlük isteyenler vardı. Bu ülkede dayanışmayı büyütmek isteyenler vardı. Biz biliyoruz ki bu dayanışma, bu birliktelik her şeye rağmen, bütün bu yaşanan acılara rağmen, ödenen bedellere rağmen çok kıymetlidir.

Ülkeyi yönetenler kadınların ihtiyaçları için tedbir almak zorundadır

Ben sizlerin huzurunda ilk günden beri sahada olan kadın örgütlerine, feminist kadınlara, HDP Kadın Meclisine, gönüllü çalışan bütün kadınlara teşekkür ediyorum ve onları selamlıyorum. Kız kardeşler arasında büyük bir köprü kurdukları için herkese minnettarız. Bu köprü kıymetli bir köprüdür, hiçbir zaman yıkılmayacak olan bir köprüdür. Bu dayanışma içinde hala yollarda olan Mor TIR’larımız var. Sizlerin ihtiyaç duyduğu bütün malzemeleri sizlere ulaştırmak için yollarda olan kadın TIR’ları var. İlk gün de yoldaydılar, bugün de yolda olmaya devam ediyorlar, yarından sonra da sizlerin ihtiyacı olan herşeyi karşılamak için yollarda olacaktır. Kadınların temel ihtiyaçları var biliyoruz. Ped, çamaşır gibi. Bunlar temel ihtiyaçlarıdır, asla özel ifade etmeyeceğimiz, her kadının mutlaka sahip olması gereken ihtiyaçlardır. Bu ülkeyi yönetenler buna göre tedbir almak zorundadır. Bu malzemeleri depremzedelere ulaştırmak zorundadır. Bu malzemeleri bugün kadınlara ulaştırmak için buradayız.

Depremin acılarının unutulmasına izin vermeyeceğiz

Sevgili kadınlar, Türkiye’nin gündemi ne olursa olsun, Türkiye’nin değişmeyen tek gündemi deprem olacaktır. Türkiye’nin gündemini değiştirmek isteyenlere şunu ifade etmek istiyorum. Deprem gündeminin önüne hiç kimse hiç bir şekilde geçemeyecek, depremin yaralarının acılarının unutulmasına izin vermeyeceğiz. Gündemi değiştirmek isteyenler olabilir, depremde yaşananları unutturmak isteyenler olabilir, depremzedelerin ihtiyaçlarının neler olduğunu ifade etmek isteyenler olabilir. Bu kentte de depremin olduğu diğer kentlerde de çadır ihtiyacı var. Su ihtiyacı var. Kadınların ihtiyacı var. Çocukların ihtiyacı var. Engellilerin ihtiyacı var. Yaşlıların ihtiyacı var. Hiç kimse kendisine göre ülkenin gündemini değiştirmeye kalkmasın.

Kadınların gücü sizleri göndermeye yetecektir

Şunu ifade etmek isterim ki bu hükümetin AKP-MHP ittifakının gitmesi için HDP olarak üzerimize düşen herhangi bir sorumluluk varsa bu sorumluluğu yerine getirmeye hazırız. Yeter ki bu hükümet gitsin! Artık bu ülkede tek bir ferdimizin, tek bir insanımızın bile bu hükümete, bu iktidara tahammülü kalmamıştır. Depremde yaşananlar, deprem sonrası yaşatılanlar daha sonra yarınlarına güvence ile bakmayanlar insanları umutsuzluğa sürekleyenler, şunu bilsin ki kadınların gücü ile gideceksiniz. Hesap vere vere gideceksiniz. Kadınlar sizi gönderecek ve kadınların gücü sizleri göndermeye yetecektir.

Kadınları yalnız bırakmayacağız

Sevgili kadınlar; “jin, jiyan, azadî”,  “kadın, yaşam, özgürlük” diyerek dayanışmamızı daha da büyütmenin zamanıdır. Birlikte olmanın, beraber olmanın zamanıdır. Kadınlar birlikte olduğu sürece bu iktidarın gitme zamanın da yaklaştığını hep birlikte göreceğiz. Ama söz veriyoruz; sizleri yalnız bırakmayacağız. Kadınları yalnız bırakmayacağız. Çok fazla uzun konuşmayacağım, çünkü biliyorum uzun süredir burada bekleme halindesiniz. Kadınlar şimdi sizlere getirmiş oldukları, bizim getirmiş olduğumuz paketleri vermek üzere bir organızasyon hazırladılar. Biz de temsili olarak bu organizasyona katılıp daha sonra buradan ayrılacağız. Ama bir kez daha hepimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum, yaralarımızı birlikte saracağımıza söz veriyorum. Depremzede kadın arkadaşlarımızın tüm ihtiyaçlarını bundan sonra da karşılaşacağımızın sözünü vererek sözlerimi tamamlamak istiyorum. Hepinizi saygıyla, sevgiyle selamlıyorum. Hepinize teşekkür ediyorum.

İlginizi çekebilir