Brexit sonrası binlerce İngiliz vatandaşından Avrupa Birliği’ni terk etmeleri istendi

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılması (Brexit) ve serbest dolaşım hakkının kaybedilmesinin üzerinden geçen iki yılda Birlik içerisinde yaşayan binlerce İngiliz vatandaşından bulundukları ülkeyi terk etmesi istendi.

AB istatistik ofisi Eurostat tarafından yayınlanan veriler, Eylül 2020 ile Eylül 2022 arasında yaklaşık 2 bin 250 Birleşik Krallık vatandaşının AB ülkelerini terk etmesine karar verildiğini gösteriyor.

Bu sayıya AB serbest dolaşım kurallarının geçerli olduğu Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerinin (Norveç, İzlanda, Lihtenştayn ve İsviçre) rakamları da eklendiğinde, toplam sayı 2 bin 830’a yükseliyor.

İngiltere 31 Ocak 2020’de AB’den resmen ayrıldı ancak serbest dolaşım Brexit sonrası geçiş döneminin sona erdiği 31 Aralık 2020’ye kadar devam etti.

AB ülkelerini terk etmeleri istenen AB vatandaşı olmayan kişilere ilişkin veriler, üye ülkelerde yasa dışı olarak bulundukları tespit edilen ve ayrılmaları yönünde idari veya adli bir karara tabi olan kişileri kapsıyor.

Başka bir deyişle, ikamet ya da vize koşullarını yerine getirmeyenlerin yanı sıra suç işledikten sonra ayrılmalarına karar verilenler.

Veriler, İngiliz vatandaşlarına neden ayrılma emri verildiğine dair geçerli sebeplere dair detay içermiyor.

Ancak Brexit nediyle kaybedilen serbest dolaşım özgürlüğünün sona ermesiyle doğrudan bağlantılı olduğu kesin.

İngiliz vatandaş hakları savunucuları, Eurostat’ın yayınlardığı rakamların Brexit’ten bu yana belirli ülkelerde neler olduğunu yansıttığını dile getiriyor.

Eurostat’a göre, Ocak 2020 ile Eylül 2022 arasında toplamda bir milyondan fazla AB vatandaşı olmayan kişinin AB’den ayrılmasına karar verildi.

 

/euronews/

İlginizi çekebilir