BM: Taliban, STK’larda çalışan kadın personelle ilgili daha açık olmalı

Birleşmiş Milletler İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths, Taliban yetkililerini STK’lardan çalışan kadın personele yeniden izin verecek insani yardım alanları konusuna açıklık getirmeye çağırdı.

Ayrıca BM yetkilisi, ağır kış koşullarının yaşandığı ülkede “kıtlığın yaklaşmakta olduğu” uyarısında bulundu.

İnsani yardım kuruluşları, Afganistan’ın dünyanın en kötü insani krizlerinden biriyle karşı karşıya olduğu, 38 milyonluk nüfusunun yarısından fazlasının açlıkla karşı karşıya kaldığı ve yaklaşık dört milyon çocuğun yetersiz beslenme sorunu yaşadığını belirtiyor.

Taliban yönetiminin Afgan kadınların yerli ve yabancı sivil toplum kuruluşlarında çalışmasını yasaklaması ve çoğu yardım kuruluşunu hayati önem taşıyan faaliyetlerini askıya almaya zorlaması krizi daha da derinleştirdi.

Örgüt yetkilileri, halihazırda kadınların sadece sağlık sektöründe çalışmasına izin veriyor.

Griffiths, kadın personele daha fazla insani yardım alanının (yeniden) açılmasını umduğunu dile getirdi.

BM yetkilisi, “Bazı Taliban liderleri bana, örgütün yönetim olarak kadınların insani yardım çalışmalarındaki rolü, imkanı ve özgürlüğü konusunda daha fazla netlik sağlayacak yönergeler üzerinde çalıştığını söyledi.” dedi.

Afganistan ziyaretini tamamlayan Griffiths, söz konusu yönergelerin sürece ışık tutulması açısından önemli olduğunu düşündüğünü dile getirdi.

Taliban yetkilileri kadınların STK’larda çalışmasını yasaklamanın yanı sıra üniversite eğitimi almalarını da engelledi.

Örgüt yetkilileri iki yasağın kadınların başörtüsü takma kurallarına uymadıkları için getirildiğini ileri sürse de söz konusu iddia, yardım çalışanları ve üniversite öğrencileri tarafından reddediliyor.

Uluslararası toplumun Afganistan’a yardım etmek için kadınların çalışmasını isteyeceğini belirten Griffiths, “Zamanımız yok, kış kapıda, insanlar ölüyor, kıtlık yaklaşıyor. Şu anda karar alınması gerekiyor.” uyarısında bulundu.

BM yetkilisi Griffiths, Taliban ile Afgan kadınlara getirilen kısıtlamaları görüştü

Birleşmiş Milletler İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths başkanlığındaki BM heyeti, Afganistan’ın başkenti Kabil’de Taliban yetkilileri ile Afgan kadınlarına getirilen kısıtlamaları ve insani yardımın önündeki engelleri ele aldı.

Başkent Kabil’e gelen BM heyeti, Taliban hükümetinin Dışişleri Bakanı Emirhan Muttaki ve Başbakan Yardımcısı Vekili Abdul Selam Hanefi ile görüştü.

Taliban sözcüleri, görüşmelerin içeriğine dair Twitter hesaplarından açıklamalarda bulundu.

Buna göre, BM yetkilisi Griffiths Afganistan’da geçen ay kızların üniversite eğitimleri ve kadınların yerel ve yabancı sivil toplum kuruluşlarında çalışmalarının askıya alınması hakkında endişelerini dile getirerek, Afgan halkına yönelik insani yardımın etkin şekilde ulaştırılması için kadınların aktif rol alması gerektiğine işaret etti.

Griffiths, 2023 yılı için ihtiyaç içindeki 28 milyon Afgan’a insani yardım sağlanması için 4,6 milyar dolar yardım çağrısında bulunduklarını aktardı.

Afganistan’a yönelik insani yardımın her şart altında devam etmesi gerektiğinin altını çizen Taliban yönetiminin Başbakan Yardımcısı Abdul Selam Hanefi, kadınlara getirilen kısıtlamalar hakkında “Bu konudaki sorunun uzlaşı ile çözüleceğini umuyoruz.” ifadesini kullandı.

Örgütün Dışişleri Bakanı Emirhan Muttaki de Afganistan’ın uluslararası toplumun bir parçası olduğunu ve BM’nin Afganistan ve dünyayı yakınlaştırmada yapıcı rol oynama konusunda büyük bir sorumluluğunun olduğunu vurguladı.

Geçen hafta Kabil’i ziyaret eden Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı Amina Mohammed başkanlığındaki üst düzey BM heyeti de Taliban yönetiminden söz konusu kısıtlamaları kaldırmasını istemişti.

Kaynak: euronews

İlginizi çekebilir