BM: Taliban eski Afgan güvenlik gücü personelini intikam amaçlı öldürdü

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, Afganistan’da Taliban’ın, bazı eski Afgan güvenlik gücü personelini “intikam (misilleme)” amaçlı öldürdüğüne ve önceki yönetimde çalışan bazı yetkililer ile bunların ailelerinin “keyfi gözaltına” alındığına ve daha sonra bunlardan bazılarının ölü bulunduğuna dair kendilerine güvenilir iddialar ulaştığını bildirdi.

Bachelet, BM İnsan Hakları Konseyinin BM Cenevre Ofisi’nde devam eden 48’inci oturum kapsamında Konseye hitaben yaptığı konuşmada, “Pencşir Vadisi’ndeki çatışmaların sonucu olarak sivil kayıplardan ve insan hakları ihlalleri ile ilgili raporların yanı sıra, oradaki korkunç insani durumun neden olduğu artan zorluktan endişe duyuyorum.” dedi.

Ülkenin insani ve ekonomik krizle karşı karşıya olduğunu vurgulayan Bachelet, özellikle kadınlar ile etnik ve dini topluluklar başta olmak üzere ülkedeki insan hakları durumundan derin endişe duyduğunu ve ülkenin “yeni ve tehlikeli” bir aşamaya girdiğini kaydetti.

Benzer haberler

Rojava’da yerel seçimler 30 Mayıs’ta yapılacak

Türk- Amerikan heyetleri bir araya geldi

Bachelet, Taliban’ın, bazı eski Afgan güvenlik gücü personelini “intikam” amaçlı öldürdüğüne ve önceki yönetimde çalışan bazı yetkililer ile bunların ailelerini “keyfi gözaltına” aldığına dair Ofisine güvenilir iddialar ulaştığını bildirdi.

Keyfi gözaltına alınanların bir kısmının serbest bırakılmakla beraber, bazılarının ölü bulunduğuna işaret eden Bachelet ayrıca, Taliban’ın belirli hükümet yetkililerinin ve ABD güvenlik güçleri ve şirketleriyle iş birliği yapan kişilerin evlerinde arama yaptıklarına dair çok sayıda haber aldıklarını aktardı.

/euronews/

İlginizi çekebilir