BM, Rusya ve Ukrayna’yı keyfi tutuklamalar yapmakla suçladı

Birleşmiş Milletler(BM) müfettişleri bugün, Rus kuvvetleri tarafından Ukrayna’da 400’den fazla keyfi tutuklama ve zorla kaybetme vakalarını belgelediklerini duyurdu. Ayrıca Ukrayna kuvvetleri adına da onlarca benzer vaka olduğu bildirildi.

Ukrayna’daki BM İnsan Hakları İzleme Misyonu başkanı Matilda Bogner, Rusya’nın Şubat ayında işgale başladığı Ukrayna’da insan hakları ihlallerinde keskin bir artış olduğunu söyledi.

Bogner Odessa’da gazetecilerle yaptığı röportajda, binlerce sivilin ölümü ve yüzlerce keyfi tutuklamaya değinerek, savaş esirlerine işkence ve kötü muamele yapıldığını kaydetti.

Yetkili, bir savaş esirinin gözaltındayken işkence ve kötü muameleye maruz kaldığının mahkeme önünde kanıtlanması halinde bunun bir savaş suçu olduğunu aktardı.

Bogner, ekibinin Rus kuvvetlerinin ve bağlantılı grupların işgal ettikleri veya kontrol ettikleri bölgelerde 416 kişiyi keyfi olarak gözaltına aldığını veya kaybettiğini doğruladı. Yetkili, bunlardan 16’sının ölü bulunduğunu, 166’sının ise serbest bırakıldığını söyledi.

Bogner, ekibin ayrıca Ukrayna kolluk kuvvetleri tarafından yürütülen 51 keyfi tutuklama vakasını ve zorla kaybetmeye varabilecek 30 diğer vakayı belgelediğini vurguladı.

BM misyonunun Ukrayna tarafından kontrol edilen bölgelerdeki gözaltı yerlerine „engelsiz erişimi“ olduğunu, ancak Rusya’nın kendi topraklarında veya kontrolü altındaki bölgelerde tutulan savaş esirlerinin erişimine izin vermediğini aktardı. Bogner, bu durumun Rusya Federasyonu’nun yetkisi altındaki savaş esirlerinin işkence ve kötü muameleye maruz kaldığını, bazı yerlerde yiyecek, su, sağlık ve sanitasyondan yoksun olduğunu belgelemesinin endişe verici olduğunu sözlerine ekledi.

Bogner, savaş esirlerinin hepatit veya tüberküloz da dahil olmak üzere bulaşıcı hastalıklardan muzdarip olduğunu söylediği Olivivka’daki sağlık durumu hakkında büyük endişelerini dile getirdi.

/awsat/

İlginizi çekebilir