BM İnsan Hakları Komiseri: Taliban kadın hakları konusundaki taahhütlerini yerine getirmiyor

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, Taliban örgütünün Afganistan’da yönetimi ele geçirdikten sonra kadın hakları konusunda gerekli taahhütleri yerine getirmediğini söyledi.

Taliban’ın yaklaşık 1 ay boyunca Afganistan genelinde siyasi yönetimi ele geçirdiği süre zarfında örgütün insan hakları sicilini eleştiren Bachelet, “vaat edilenlerle gerçeklerin uyuşmadığını” kaydetti.

Bachelet, ağustos ayı sonlarında düzenlenen BM İnsan Hakları Konseyi’nde Taliban’ın sivilleri yargısız olarak infaz ettiğine dair ellerinde güvenilir raporlar olduğunu söylemiş, Cenevre forumuna Taliban’ın faaliyetlerinin yakından takip edilmesi için bir mekanizma kurulması çağrısında bulunmuştu.

Yaklaşık 3 hafta aradan sonra BM İnsan Hakları Konseyi’nde konuyla ilgili tekrar konuşan Bachelet, Afganistan’ın yeni ve tehlikeli bir döneme girdiğini belirterek, Taliban’ın şu anda “ABD güçlerine 20 sene boyunca yardım eden ve Batılı kuvvetlerle işbirliği yapan kişileri bulmak için evlerde tek tek arama yaptığını” söyledi.

“Bazı bölgelerde 12 yaşından büyük kız çocuklarının okula gitmesi yasaklandı”

Şimdiye kadar en az 6 şehirde bu tarz aramaların yapıldığını söyleyen BM Komiseri, “Eski Afgan Ulusal Güvenlik Kuvvetleri personellerinin misilleme amacıyla öldürüldüğü ve önceden devlet memurluğunda çalışan kişilerin ve aile üyelerinin keyfi olarak gözaltına alındığına dair elimizde sağlam raporlar var. Bazı durumlarda bu kişiler serbest bırakıldı, bazı durumlardaysa ölü bulundu.” diye konuştu.

Afganistan’da görev yapan BM çalışanlarına yapılan saldırıları ve tehditlerin arttığını ifade eden Bachelet, “Taliban, kadın hakları konusunda verdiği taahhütün aksine, son 3 haftadır kadınları tamamiyle kamusal alanın dışına attı. Bazı bölgelerde, 12 yaşından büyük kız çocuklarının okula gitmeleri yasaklandı. kadınların işlerine bakan devlet kurumlarıysa tasfiye edildi.” dedi.

Bachelet, Afganistan ile alakalı yapılan ilk BM toplantısında Taliban’ın kadın haklarına olan yaklaşımının “temel kırmızı çizgileri” olacağını söylemişti.

/euronews/

İlginizi çekebilir