BM İnsan Hakları Bürosu Sözcüsü Throssell: Türkiye tutuklu gazetecileri derhal serbest bırakmalı

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Bürosu Sözcüsü Liz Throssell, Türkiye’de düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik baskıların endişe verici boyutta olduğunu belirterek, tutuklu bütün gazetecilerin derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.
BM İnsan Hakları Bürosu Sözcüsü Liz Throssell, Mezopotamya Ajansı’nın (MA) Türkiye’de son dönemlerde gazetecilere yönelik gözaltı, tutuklama ve işkence iddialarıyla ilgili sorularına yanıt verdi. Throssell, Türkiye’de yerel bir temsilcilerinin olmaması nedeniyle tutuklu gazetecilere dair dosyanın detaylarına dair bilgiye sahip olmadıklarını, ancak Nisan ayının sonlarından itibaren yaşanan gözaltı ve tutuklamalar hakkında Türk yetkililerle iletişimde olduklarını ve endişelerini ifade ettiklerini söyledi.
‘ENDİŞELERİMİZİ DİLE GETİRDİK’
Throssell, avukatlar, gazeteciler ve aktivistler de dahil olmak üzere birçok kişinin muğlak terörizm suçlamalarıyla kitlesel baskınlara uğradığı ve gözaltına alındığı konusundaki endişelerini daha önce dile getirdiklerini aktardı. Ayrıca, BM İnsan Hakları Bürosu’nun uzun süredir suçla ilgili yasaların ve özellikle terörle mücadele kanunlarının geniş yorumlanmasından ve bu durumun insan haklarına olumsuz etkisinden kaygı duyduğunu vurguladı.
‘GAZETECİLER SERBEST BIRAKILSIN’
Throssell, terörle mücadele önlemleri ve terörle mücadele yasasının uluslararası insan hakları hukukuna uygun olması gerektiğini ve siyasi katılım hakkının, insan hakları savunucularının faaliyetlerinin, ifade ve düşünce özgürlüğünün baskı altına alınmaması gerektiğini belirtti. Throssell, Türkiye’deki durumu takip etmeye çalıştıklarını ve yetkililerin tüm gazetecilerin serbest bırakılması çağrısında bulundu.
Mezopotamya Ajansı / Rüştü Demirkaya
İlginizi çekebilir