BM: BAE mahkumiyet süresi dolan insan hakları aktivistlerini hala cezaevinde tutuyor

Birleşik Arap Emirlikleri’nde sayıları 50’nin üzerindeki muhalif, hükümeti devirme girişiminde bulunmak suçundan çeşitli süreler için hapis cezalarına mahkum olmuştu.

Benzer haberler

Ermenistan’da bankalar, Rusya’nın Mir…

ABD: Nijer’den çekilmeye ilişkin henüz bir kararımız…

Birleşmiş Milletler’in (BM) bir çalışma grubu tarafından yayımlanan belgede, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE), mahkumiyet süreleri dolmasına rağmen 50’den fazla aktivisti hala cezaevinde tuttuğu uyarısında bulunuldu.

BM Keyfi Gözaltı Çalışma Grubu’nun yayımladığı belgede, BAE hükümetinden bu kişileri derhal serbest bırakması ve cezaevinde kaldıkları süre yüzünden kendilerine tazminat isteme hakkı tanınması istendi.

Belgede yaklaşık 50 muhalifin bir kısmının cezasının tamamlanmasının ardından yıllar, kimisinin ise aylar geçtiği uyarısı yapıldı.

Sayıları 50’nin üzerindeki muhalif, hükümeti devirme girişiminde bulunmak suçundan çeşitli süreler için hapis cezalarına mahkum olmuştu.

Bu muhalifler, içinde hukukçu, akademisyen ve insan hakları aktivistlerinin bulunduğu kamuoyunda “UAE94” adıyla anılan grubun önemli bir kısmını oluşturuyor.

Mahkeme kararı gereği 12 mahkumun 2019’da serbest bırakılması gerekiyordu

2013 yılında tamamlanan davalarda mahkum olan bu muhaliflerin bir kısmının 2019 yılında serbest bırakılmaları öngörülüyordu.

BM belgesinde, muhaliflerin içinde 12’sinin cezasını 2019 yılı temmuz ayında sona ermesine rağmen bu kişilerin hala hapiste tutulduğu bildirildi.

Belgede, bu kişilerini keyfi bir şekilde hala cezaevinde tutulmasının BM İnsan Hakları Evrensel Beyannamesine aykırı olduğu ifade edildi.  Belgede, BAE hükümetinin yapılan çağrılara şu ana kadar yanıt vermediği aktarıldı.

 

/euronews/

İlginizi çekebilir