Bitlis Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sinan Aygül tutuklandı

Bitlis Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sinan Aygül, hakkında açılan bir dava duruşmasına katılmak için bu sabah gittiği Bitlis Adliyesi’nde gözaltına alındı. Hakkında yakalama kararı olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan Aygül, daha sonra tutuklandı. Aygül’ün, Bitlis’te 2014’te yapılan 450 milyon dolarlık Jeotermal Enerji Projesi’ne dair yaptığı haberde dönemin AKP Bitlis Milletvekili Vahit Kiler’e “Kurt siyasetçi” dediği için hakkında verilen cezanın onanması üzerine tutuklandığı öğrenildi.
PARA CEZASI
Karar sonrası açıklama yapan Aygül’ün avukatı Burhan Aksoy, cezanın basın ve ifade özgürlüğünü kısıtlamaya yönelik olduğunu belirtti. Aksoy, “Müvekkilim adli para cezasını ödemeyerek ve seçenek yaptırımları kabul etmeyerek bu cezayı teşhir etmek için bu kararı aldı. 1500 TL adli para cezası 75 gün hapis cezasına tekabül ediyor. Ödenmesi durumunda tahliye işlemi gerçekleşecek. Ödeme zamanı ve dolayısıyla hapis cezasının ne kadar süreceği müvekkilimin vereceği karara bağlıdır” dedi.
NE OLMUŞTU?
Aygül, 10 Aralık 2014 tarihinde “www.bitlisnews.com” adresli haber sitesinde kaleme aldığı “Jeo-Vurgun” başlıklı yazıda, “Nemrut Jeopark” ve “Jeotermal Enerji Tesis” projelerinin iptal edilip iktidar partisine yakın isimlere verilmesinin planlandığını yazmıştı. Yazıda AKP Bitlis Milletvekili Vahit Kiler’e “Kurt siyasetçi” nitelendirmesi yapılması nedeniyle Aygül hakkında dava açılmış ve “basın yoluyla hakaret etmek” iddiasıyla bin 500 TL adli para cezası verilmişti. Mahkeme, Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (HAGB) kararı vererek, cezayı ertelemişti.
Aygül, 2019 yılında da bir cinsel istismar olayını haberleştirdiği için hapis cezası aldı. Bu karar sonrası Aygül’ün daha önce aldığı para cezası kesinleşti.  Ancak adli para cezasını ödemeyen ve seçenek yaptırımları kabul etmeyen Aygül hakkında Tatvan Cumhuriyet Savcılığı tarafından yakalama emri çıkarıldı. Aygül, bu karar üzerine tutuklanarak cezaevine gönderildi.

 

/ MA /

İlginizi çekebilir