Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi özel İran oturumu düzenleyecek

Birleşmiş Milletler’in (BM) en üst düzey insan hakları organı olan İnsan Hakları Konseyi, hükümetin protestoculara yönelik şiddetli baskıları, gazetecilere yönelik tehditler ve diğer insan hakları ihlallerinin ardından İran hakkında özel bir oturum düzenlemeye hazırlanıyor.

BM İnsan Hakları Konseyi, Almanya ve İzlanda’nın diplomatik talebi üzerine 21-24 Kasım tarihleri arasında toplanacak.

Almanya, dün Konsey ofislerine, „İran İslam Cumhuriyeti’nde özellikle kadın ve çocuklarla ilgili kötüleşen insan hakları durumunun ele alınması“ için özel bir oturum çağrısı yapıldığını bildiren bir mektup gönderdi.

Oturum düzenlenebilmesi için Konseyin 47 üye devletinin en az üçte birinin bu talebi desteklemesi gerekiyor. Ancak Almanya’nın çağrısının yeterli desteği aldığı görülüyor.

İran’daki protestolar, 22 yaşındaki Jina Emini’nin ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra darp edilerek hayatını kaybetmesiyle ateşlendi. Gösteriler 1979’da başlayan İslami rejiminin kaotik aylarından bu yana ülkedeki teokratik rejime yönelik en büyük sürekli meydan okumalardan biri haline geldi. Güvenlik güçleri şiddet kullanarak muhalefeti bastırmaya çalıştı.

Protestolar patlak verdikten sonra, ABD ve Avrupa Birliği, göstericilere yönelik acımasız muamelesi ve Ukrayna’daki savaşta kullanılmak üzere Rusya’ya yüzlerce insansız hava aracı gönderilmesi nedeniyle İran’a ek yaptırımlar uyguladı.

AB dışişleri bakanlarının Pazartesi günü ek yaptırımlar üzerinde anlaşmaları bekleniyor.

Bir izleme grubu olan İran’daki İnsan Hakları Aktivistlerine göre, İran’daki protesto gösterilerinde şu ana kadar en az 328 kişi öldü ve 14.825 kişi tutuklandı.

 

/rûdaw/

İlginizi çekebilir