Birleşmiş Milletler: Bu yıl 209 kişiyi idam eden İran yeni infazları durdurmalı

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, İranlı yetkililere, diğer birçok ülkenin yaptığı gibi idam cezasını kaldırması ve tüm infazları durdurması çağrısında bulundu.

Türk, yaptığı yazılı açıklamada, İran’da bu yıl en az 209 kişinin idam edildiğini, bu kişilerin genellikle uyuşturucu suçlarından mahkumlar ve azınlık mensubu kişiler olduğunu kaydetti.

„Hükümetin şeffaf olmaması nedeniyle infazların kesin sayısı bilinmiyor ve bu rakamların daha yüksek olması muhtemel.“ ifadesini kullanan Türk, İran’ın dünyada idam cezasını en çok uygulayan ülkelerden biri olduğunu belirtti.

Benzer haberler

Türkiye’den Avrupa Birliği’ne Kıbrıs tepkisi:…

Hamas silah bırakma koşulunu açıkladı

Türk, İran’ın geçen yıl da 580 kişiyi idam ettiğini hatırlatarak, „Bu, özellikle idam cezasının evrensel olarak kaldırılmasına yönelik artan fikir birliği göz önünde bulundurulduğunda menfur bir rekor.“ değerlendirmesinde bulundu.

Dünya genelinde az sayıda ülkenin idam cezasını uygulamayı sürdürdüğünün altını çizen Türk, İranlı yetkililere, diğer birçok ülkenin yaptığı gibi idam cezasını kaldırması ve tüm infazları durdurması çağrısı yaptı.

 

/euronews/

İlginizi çekebilir