Birleşmiş Milletler, Afganistan’daki insani krize karşı toplanıyor

Birleşmiş Milletler (BM) Afganistan’daki insani krizle mücadele için yaklaşık 600 milyon dolarlık yardım toplamak amacıyla bugün İsviçre’nin Cenevre kentinde konferans düzenliyor. Toplantının Batılı devletlerin Taliban’ın ülkeyi ele geçirmesinin ardından Afganistan’ın dış varlıkları dondururken, Çin ve Pakistan’ın rejime el uzattığı bir döneme denk gelmesine dikkat çekiliyor.

Toplanması planlanan 606 milyon doların yaklaşık üçte birinin BM Gıda Programı tarafından kullanılması öngörülüyor. Program tarafından ağustos ve eylül aylarında yaptırılan bin 600 Afgan’ın katıldığı bir araştırma, halkın yüzde 93’ünün nakit paraya erişim imkanının olmaması nedeniyle yeterli gıda tüketemediğini ortaya koydu.

Bölgedeki insani durumun kritik olduğuna dikkat çeken Dünya Gıda Programı bölgesel başkan yardımcısı Anthea Webb “Yardıma muhtaç Afgan halkına hayat kurtaracak yardımları ulaştırabilmek için zamana ve kara karşı yarışıyouz. Gıda stoklarının tükenmemesi için resmen yalvarıyoruz ve ödünç istiyoruz” şeklinde açıklamada bulundu.

Benzer haberler

Avrupa Birliği, İran’a yönelik yaptırımları…

BM Soruşturma Komisyonu: İsrail, 7 Ekim soruşturmasını…

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve BM’nin diğer üst düzey yetkililerinin yanı sıra Kızılhaç Uuslararası Komitesi Başkanı Peter Maurer ve birçok ülkenin dışişleri bakanının katılacağı toplantı BM’nin mali sıkıntı içinde olduğu bir döneme denk geldi. Guterres geçen hafta basına verdiği bir demeçte örgütün çalışanlarının maaşıını bile ödeyemez durumda olduğunu belirterek BM’nin mali sıkıntılarına işaret etmişti.

Batılı ülkeler tereddütte

BM yetkilileri Taliban’dan önce de ülke nüfusunun yarısı yardımlara bağlı olarak yaşadığı Afganistan’da, bu sayının kuraklığın yanı sıra nakit ve gıda kıtlığı sebbiyle daha da artmasından endişe duyuyor.

Buna karşın Batılı ülkeler, Taliban’ın ülkeyi ele geçirmesi üzerine Afganistan’ın yaklaşık 10 milyon dolarlık dış varlıkların dondurulması kararından rejim insan hakları ve özellikle kadın hakları konusunda güvence vermeden geri adım atmakta tereddüt ediyor.

BM Afganistan Temsilcisi Deborah Lloyd her ne kadar bu amaç anlaşılır olsa da bunun kaçınılmaz sonucunun çok ağır bir ekonomik çöküş olabileceği, milyonlarca kişiyi daha yoksulluk ve açlığa itebileceğine, mülteci akınını artıracağı ve Afganistan’ı nesillerce geri bırakacağı uyarısında bulunuyor.

Batılı ülkelerin bu aşamada atacağı adımlar, Batı’nın yarattığı boşluğu doldurmak üzere Çin ve diğer komşu ülkelerin harekete geçtiği bir dönemde siyasi açıdan da büyük önem taşıyor.

Kaynak: euronews

İlginizi çekebilir