Biden: Putin, silahsızlanma anlaşmasından çekilerek büyük hata yaptı

ABD Başkanı Joe Biden Varşova’da düzenlenen ve NATO’nun doğu kanadındaki ülke liderlerinin katıldığı Bükreş Dokuzlusu toplantısına katıldı ve Rusya lideri Vladimir Putin’in Yeni START (Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması) anlaşmasından çekilmesini „Büyük bir hata yaptı“ sözleriyle yorumladı.

Bulgaristan, Çekya, Estonya, Macaristan, Estonya, Letonya, Litvanya, Polonya ve Romanya gibi eski demir perde ülkelerinden oluşan grubun çoğu üyesi, Ukrayna’ya yönelik askeri yardımların daha da artırılmasını savunuyor.

Ayrıca, NATO’nun bölgede daimi birlikler konuşlandırılmasını istiyorlar.

Benzer haberler

Pentagon’dan Irak’a çağrı: Güçlerimizi korumak…

Güler’den Irak ile ortak harekat merkezi kurulmasına…

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, „Rusya’nın Ukrayna’yı işgali Avrupa’nın bizim kısmımızın tarihini ve dünya genelindeki güvenlik durumunu ebediyen değiştirdi“ dedi.

Litvanya lideri Gitanas Nauseda, ABD’nin Avrupa’ya, NATO’nun doğu kanadına daha müdahil olmasını istedi ve Ukrayna’ya daha çok silah gönderilmesini talep etti.

Biden da toplantıda yaptı konuşmada, „NATO’nun doğu kanadı olarak ortak savunmamızın cephe hattındasınız. Ve bu savaşta sadece Ukrayna’nın değil, Avrupa genelindeki demokrasilerin söz konusu olduğunu olduğunu herkesten daha iyi biliyorsunuz“ dedi.

Biden NATO’ya bağlılıklarının çok net olduğunu da ekledi ve „NATO Sözleşmesi’nin beşinci maddesi ABD’nin verdiği kutsal bir taahhüttür. NATO’nun her bir karışını savunacağız“ şeklinde konuştu.

Biden dün de, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Ukrayna ile savaşı başlatmasının birinci yılı öncesi yaptığı Ulusa Sesleniş konuşmasından sonra Polonya’nın başkenti Varşova’da bir konuşma yapmıştı.

ABD Başkanı Joe Biden „Putin NATO’da çatlak olacağını sandı ama NATO her zamankinden daha fazla birlik halinde“ demişti.

„NATO, topraklarının her bir karışını savunacak“ diyen Biden, askeri ittifakın „kaya gibi sağlam“ olduğunu söyledi.

Rusya, Ukrayna’yı işgal ettiğinde tüm dünyanın ve tüm demokrasilerin sınavdan geçtiğini belirten ABD Başkanı „Bir yıl sonra yanıtı biliyoruz. Dünya tepki verdi ve yüzünü çevirmedi“ demişti.

Amerikan Başkanı, Rusya lideri Putin’in konuşmasında dile getirdiği Batı’ya yönelik savaşı kışkırtma ve tırmandırma suçlamasına ise şu yanıtı vermişti;

„ABD ve Avrupa ülkeleri Rusya’yı denetimleri altına almak ya da yok etmek istemiyor. Putin’in bugün söylediği ğibi Batı Rusya’ya saldırmayı planlamıyor. Komşularıyla barış içinde yaşamak isteyen milyonlarca Rus vatandaşı düşmanımız değildir. Bu savaş asla bir gereklilik değildi. Bir trajedi. Savaşı Başkan Putin seçti. Devam ettiği her bir gün de onun seçimi.“

/BBC/

İlginizi çekebilir