Biden: İran’da Mahsa Emini’nin yol açtığı uyanış uzun süre susturulamaz

 22 yaşındaki Kürt kadını Jina (Mahsa) Emini’nin İran polisi tarafından öldürülmesinin ardından başlayan protestolara değinen Biden, “İran’daki uyanış beni sersemletti. Bunun susturulabileceğini sanmıyorum” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden’ın 8 Kasım’daki Kongre ara seçimleri öncesi batı eyaletlerine yaptığı ziyaret devam ediyor.

California’nın Orange bölgesini ziyaret eden Biden, bölgede yaşayan İranlıların başlattığı “Özgür İran” protestolarına destek verdi. Biden, buradaki konuşmasında şunları söyledi:

“İran, temel haklarını kullanan kendi vatandaşlarına yönelik şiddete son vermelidir. Çok uzun zamandır dış politika yapıyorum. İran’da yaşanan uyanış beni sersemletti. Mahsa Emini’nin ölümü bir uyanışa yol açtı ve bunun uzun süre susturulabileceğini düşünmüyorum.”

İran’daki tüm protestoculara teşekkür eden Biden, “Burada yaşayan İranlı topluluğa da seslerini çıkardıkları için teşekkür ederim” dedi.

Ne olmuştu?

İran’ın başkenti Tahran’da 13 Eylül’de “ahlak polisi” olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden 22 yaşındaki Jina Emini’nin öldürülmesi ülkede infiale yol açmıştı.

Emini’nin 17 Eylül’de memleketi olan Doğu Kürdistan’ın (Rojhilat) Seqiz kentindeki cenaze töreni sonrasında başlayan gösteriler ülkenin birçok kentine yayılmıştı.

İran insan hakları örgütlerine göre, gösterilerde şimdiye kadar 190 sivil hayatını kaybetti. Doğu Kürdistan ve İran’da başlayan gösteriler ise devam ediyor.

 

/K24/

İlginizi çekebilir