Biden: Güvenlik Konseyi üyesi Rusya BM Sözleşmesini yüzsüzce ihlal etti

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı “acımasız ve gereksiz savaş” ile Birleşmiş Milletler’in temel ilkelerini “yüzsüzce” ihlal ettiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 77’nci toplantısında katılımcılara hitap eden Biden, konuşmasında Rusya’ya sert çıktı. ABD Başkanı, “Açıkça konuşalım. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin bir üyesi komşusunu işgal etti, egemen bir devleti haritadan silmeye çalıştı” diye konuştu.

“Ukrayna’nın işgali, açıkça söylemek gerekirse, bir kişi tarafından tercih edildi” diyerek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e de yüklenen Biden, “Devlet Başkanı Putin Avrupa’ya karşı açıkça nükleer tehditler savuruyor ve nükleer silahların yayılmasının önlenmesi rejimine dair sorumluluklarını pervasızca görmezden geldi. Rusya şimdi daha fazla askerin savaşa katılması çağrısında bulunuyor ve Kremlin Ukrayna’nın bir kısmını ilhak edebilmek için hileli bir referandum düzenliyor. Bu Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’nin son derece ciddi şekilde ihlalidir” ifadelerini kullandı.

BM Güvenlik Konseyi’nin genişlemesine destek

Benzer haberler

ABD Başkanı, BM Güvenlik Konseyi’nin daimi ve geçici üye sayısının arttırılmasını desteklediğini belirtti.

Biden, daimi sandalyeler için ABD’nin uzun süredir desteklediği Afrika, Latin Amerika ve Karayipler’deki ülkeleri işaret ederek “kurumun daha kapsayıcı olmasının zamanı geldi, böylece bugünün dünyasının ihtiyaçlarına daha iyi cevap verebilir” diye konuştu.

Biden Güvenlik Konseyi’nin güvenilir ve etkin olabilmesi için üyelerin BM sözleşmesini savunması ve veto hakkının da çok ender olağan dışı durumlarda kullanılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

/ en /

İlginizi çekebilir