Berlin Kürt Film Festivali’nin bu yıl odak noktası Rojava

Berlin Kürt Film Festivali’nin 12’ncisi Perşembe günü, 80’lerde Suriye rejimi altındaki Kürtlerin durumunu anlatan bir trajikomedi filmiyle başladı. Etkinlik yaklaşık bir hafta sürecek.

2002 yılında kurulan Berlin Kürt Film Festivali’nin onikincisi Perşembe günü Almanya’nın başkenti Berlin’de gerçekleştirildi. Festival 20 Ekim’e kadar devam edecek. Festival bu yıl “Rojava”ya odaklanacak.

Festivalin resmi sayfasında yapılan açıklamada, „Bu yılki festivalimiz, Suriye Devletinde bulunan ve bir Kürt bölgesi olan Rojava’ya (Batı Kürdistan) odaklanıyor. Odak programında Rojavalı film yapımcılarının çalışmaları ve bölgeyle ilgili uluslararası filmler yer alıyor“ ifadelerine yer verildi.

Festival içeriği Rojava’yı geniş bir bakış açısıyla, kültürel, sosyal, politik ve tarihi bağlamlarda yansıtmayı hedefliyor.

Rojava’dan, batı Kürt diasporasından ve bölgeye ilişkin batılı perspektiften bakış açılarını, farklı anlayışlardan oluşan geniş bir mozaikle gözler önüne sermeyi amaçlıyor. Çok sayıda filmin festivale katkısının yanı sıra bir sanat sergisi ve Rojava’ya adanmış bir de panel gerçekleştirileceği bildiriliyor.

Geçen yıl yeni tip coronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle kısmen sinema salonlarında kısmense online olarak gerçekleştirilen festival, bu yıl Berlin’deki Babylon Mitte, Moviemento ve FSK sinemaları olmak üzere 3 salonda yapılacak gösterimlerle gerçekleştirilecek.

Etkinlik , Rojavalı Kürt yönetmen Mano Khalil’in “Nachbarn” (Komşular) filmi ile başladı. Film, seksenlerde Suriye-Türkiye sınırında yaşayan Sero adlı bir çocuğun hikayesini anlatıyor. Ailesi Yahudi komşularıyla barış içinde yaşıyordu, ancak rejim yanlısı bir Arap öğretmen köylerine geldi ve Yahudilere karşı nefret yaymaya başladı ve okullarda Kürtçeyi yasakladı.

Khalil, Rudaw’dan Zinar Shino’ya, Suriye rejimi altındaki çocukluk deneyiminin kendisine böyle bir film yapması için ilham verdiğini söyledi – burada öğretmen Yahudilerden köyü terk etmelerini istiyor.

“Kürtleri ayırma politikasından benim ailem zarar gördü. Hatırlıyorum, altı yaşımdayken ilk kez [Türkiye ile] sınıra gitmiştim. Annem dikenli tellerin arasından birini göstererek ‚Bu senin amcan‘ dedi. Dikenli tellerin arasından amcamı öptüğümde bu an güçlü bir hatıra olarak kaldı” dedi.

Filmde başrol oynayan Ahmed Zirek, Türkiye’den. Türkiye’de de benzer bir politikanın Kürtlere yönelik özellikle asimilasyon yoluyla uyguladığını söyledi.

Etkinlikte Rojavalı sanatçı Gani Mirzo’nun “Harmony” filminin gösterime katılacağı ve film gösterimi sırasında canlı müzik yapacağı öğrenildi. Barselona’da yaşayan müzisyen Gani Mirzo “Harmony” adlı filminin gösteriminden sonra, savaş mağduru Rojavalı çocuklara yönelik verdiği müzik eğitimine ilişkin deneyimlerini paylaşacak.

Mitosfilm yapım şirketi tarafından organize edilen festival 19 Ekim’e kadar devam edecek. Festival, “Avrupa’nın en büyük Kürt filmi festivali” olma  iddiasını taşıyor.

Festivalde toplam 6 Kategoride 56 film gösterilecek. Festivalde yarışacak filmlerin sayısı ise şu şekilde duyuruldu:

Focus / OdakKategori „Kobani“: 18 Film

Uzun Metraj Sinema Filmi Kategorisi: 10 Film

Belgesel Kategorisi: 13 Film

Kısa Film Kategorisi: 23 Film

Deneysel Film Kategorisi : 7 Film

Çocuk Filmi Kategorisi : 3 Film

 

/rd/

İlginizi çekebilir