Beluci aktivist Arif: İran’da bir hafta içerisinde 10’dan fazla Beluc idam edildi

Beluci Aktivistler Kampanyası Başkanı Abdullah Arif son bir haftada Zahidan’daki cezaevlerinde 10-12 Beluc gencin idam edildiğini ve Belucilere yönelik idam cezasının gittikçe arttığını ifade etti.

Sistan ve Belucistan’daki gösterilerde yaşamını yitirenlerin sayısına ilişkin bilgi veren Beluci Aktivistler Kampanyası Başkanı Abdullah Arif, “119 gösterici emniyet güçleri tarafından öldürüldü. Beluci göstericiler, birlik mesajı ve Kürtlere teşekkürün ifadesi olarak Kürtçe slogan atıyor” dedi.

Belucistan’daki gösteriler artarak sürecek

Rûdaw TV’de Hewraz Golpi’nin sunduğu bültene konuk olan Abdullah Arif, “Belucistan’da gösteriler çoğunlukla cuma namazından sonra başlıyor. 30 Eylül’de Zahidan’daki Cuma namazından sonra halk gösteri yapmaya başladı fakat en az 108 gösterici öldürüldü” dedi.

Arif, 30 Eylül’deki cuma namazı çıkışında yaşananlardan dolayı her cuma Belucistan’ın farklı kentlerinde gösteriler düzenlendiğini ifade ederek “Bu vilayette gösterilerin geçen cuma iyice yayıldığına tanıklık ettik. Zahidan’dan Haş, İranşar, Seravan, Rask ve Çabahar’a kadar olan yerler gösteri alanına dönüştü” diye konuştu.

Belucistan’da, gösterilerin çeşitlenerek artacağını ifade eden Arif, “Belucistan’da halkın birliği gittikçe artıyor ve gelecekte çok çeşitli protestolara tanık olacağız. Yani cuma dışındaki günlerde de çeşitli gösteri ve eylemler düzenlenecek” ifadelerini kullandı.

Hükümetin Beluci gösterilere yaklaşımı farklı

Sistan ve Belucistan’da göstericilere direk ateş edildiğini ifade eden Arif, “Hükümet, Sistan ve Belucistan’da direkt olarak göstericilere ateş ederken İran’ın büyük şehirlerinde mermi kullanmaya çok nadir başvuruyor” dedi.

Son günlerde çeşitli insan hakları örgütleri ve Uluslararası Af Örgütü, raporlarında Sistan ve Belucistan’daki durumdan ötürü İran Hükümetini uyararak uluslararası topluma Beluci göstericileri öldürmekten vazgeçmesi için Tahran’a baskı yapması çağrısında bulundu.

Kürtler, Belucileri yalnız bırakmadı

Belucilerin Kürtçe sloganlar attığını dile getiren Arif, “Beluci göstericiler, birlik mesajı ve Kürtlere teşekkürün ifadesi olarak Kürtçe slogan atıyor. Aynı zamanda Kürdistan da Beluci halkıyla olan birliğini ilan etmişti” ifadelerini kullandı.

Arif, ayrıca Kürtlerin Belucistan’da önemli bir rol oynadığını ifade ederek “Kürtlerin Belucistan’da çok etkili bir rolü oldu. Bu yüzden Belucilerin kendilerini bu zor durumda yalnız bırakmayan Kürtlere özellikle teşekkür ediyor” dedi.

119 Beluci gösterici öldürüldü

Beluci Aktivistler Kampanyası raporuna göre, Sistan ve Belucistan Vilayeti’ndeki gösterilerde şimdiye kadar en az 11’i çocuk, 119’dan fazla kişi öldürüldü.

Yaralı sayısı hakkında da bilgi veren Arif, “Zahidan’da sadece bir günde 350 kişi yaralandı. Elimizde, yaralı ve gözaltındakilerin sayısına ilişkin doğru ve güvenilir bir veri yok” diye konuştu.

Belucistan’da keyfi gözaltıların olduğunu belirten Arif, “Beluci gençlerin çoğu göstericilere katılmadıkları hâlde sokaklarda gözaltına alınıyor. Dün hiç gösteri olmadığı hâlde 14 yaşındaki Suheyl Baruyi çarşıda gözaltına alındı. Rastgele ve herhangi bir yargı emri olmadan sokaktaki herkesi alıp götürüyorlar” dedi.

Çocuğunuzu astık urgan parasını getirin

Beluci tutukluların durumuna değinen Arif, “Cezaevlerinin durumu çok ağır ve bugün Zahidan’daki cezaevi koşullarının tehlikeli bir duruma geldiğini öğrendik. Cezaevleri aşırı derecede kalabalık ve tutuklular arasında hastalıklar yayılıyor” şeklinde konuştu.

Arif, Zahidan’daki cezaevlerinde idamın arttığına dikkat çekerek, “Zahidan cezaevlerindeki idamlar hızla artıyor. Bir haftalık süre zarfında, aileleri veya avukatlarına herhangi bir bilgi verilmeden 10-12 Beluci, Zahidan’daki cezaevlerinde idam edildi. Ailelerine gelip çocuklarının cenazelerini almaları haber verildi sadece. Ayrıca ailelerden idamda kullanılan urganın parasına da yanlarında getirmeleri istenmiş” diye belirtti.

/rûdaw/

İlginizi çekebilir