Belediye başkanı açıkladı: Yıkılan Adıyaman’ın bir bölümü taşınacak

 Maraş merkezli depremlerden en çok etkilenen illerden biri olan Adıyaman’da binlerce kişi hayatını kaybetti, çok sayıda bina da yıkıldı. Enkaz kaldırma çalışmalarının sürdüğü Adıyaman’da Belediye Başkanı Süleyman Kılınç, depremin ardından şehir merkezinin bir bölümünün başka bir yere taşınacağını söyledi.

Maraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden en çok etkilenen illerden biri olan Adıyaman’da arama ve enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor.

Adıyaman şehir merkezinde bin 166 bina tamamen yıkılırken ağır hasarlı olduğu öğrenilen 6 bin 108 binanın da ekipler tarafından yıkılacağı belirlendi.

Adıyaman Belediye Başkanı Süleyman Kılınç, depremin ardından Adıyaman şehir merkezinin bir bölümünün başka bir yere taşınacağını söyledi.

“Jeolojik olarak daha sağlam olan yerlere geçmekte yarar var”

NTV’nin aktardığına göre şehrin kuzeyindeki dağlık alanda 30 bin yeni konut inşa edileceğini belirten Kılınç, şu ifadeleri kullandı:

“Şehri yeniden kalkındırma noktasında özellikle kuzeyde, dağın eteğinde TOKİ yeni konutlar inşa etmeyi düşünüyor.

Yani en azından şu an 30 bin, 50 bin konut düşünülüyor. Daha önce de zaten şehri oraya taşıyalım diye planlamamız vardı. Buralar tarım arazileri.

Mümkün mertebe tarım arazilerini kullanmadan jeolojik olarak daha sağlam olan yerlere geçmekte yarar var. Şu anki planlama bu.”

Adıyaman şehir merkezinde bin 166 bina tamamen yıkılırken ağır hasarlı olduğu öğrenilen 6 bin 108 binanın da ekipler tarafından yıkılacağı belirlendi.

Antep’in Nurdağı ilçesi de taşınacak

Öte yandan Antep’in Nurdağı ilçesinde koordinatör vali olarak görevlendirilen Şırnak Valisi Osman Bilgin de ilçenin fay hattından uzak bir alana taşınmasının söz konusu olduğunu belirtti.

Bilgin, ilçedeki koordinasyon merkezinde yaptığı açıklamada, Nurdağı’nın depremde en çok zarar gören ilçelerden biri olduğunu söyledi.

“İlçe fay hattından daha uzak bir alana taşınacak”

İlçe merkezinin fay hattına uzak bir alana taşınmasının söz konusu olduğunu vurgulayan Bilgin, şunları kaydetti:

“Orada vatandaşları teskin etmek, burada büyük bir felaketin olduğunu anlatmak için yapılan haberi böyle abartarak gösterdiler. Bu gerçeği yansıtmamakta.

Ayrıca ilçe merkeziyle ilgili yapılan tespitlerde yüze 20’si hariç binaların ya ağır hasar ya yıkık ya da az hasarlı olduğu yapılan tespitlerden anlaşılmakta.

Orada sanki şehir merkezini alıp başka bir ile taşıyacakmış gibi anlamışlar, öyle değil. İlçe merkezinin kendi alanında değil hemen yanında veya yakınında bulunan fay hattından uzak bir alana taşınması söz konusu.”

 

/rd/

İlginizi çekebilir