Behice Feride Demir: Kürtçeye Uçmak Bile Yasak

Bedenimiz artık tanrıya ruhunu teslim etmeden evel göğe düşüncelerini ve yaratıcılığını uçuruyor. Ve gökyüzünde fikirler uçuşurken, kalem ve klavye buluttan nem kapmadan özgürlük çağının tüm etkileşimlerinde kişileri, bireyleri ve toplumları birbirine yakınlaştırmada en aktif dönemini yaşıyor.

Kürtler kalem zamanında etraflarındaki zülüm simsarlarından dolayı ne içte ne de dışta çağın aydınlık girişimlerinden yeterince faydalanamadı. Uzun süren fiziki savaşlar Kürdistan’da büyük düşünsel ve sosyal yorgunluklara sebep oldu.Hiç bir toplum kolay kolay ruh ve kimlik savaşını bir arada veremezdi böyle.

Klavye Devrimi bu yüzden önemlidir. İş ve çalışma dünyası evlere çekiliyor,eğitim ve gelişmeler masa başından takip ediliyor. Bambaşka bir iletişim çağının içindeyiz ve bunun adı da havadan haberleşmedir.

Bu konuda başarlı sayılırız.  Kürtler, sayısız yazılı ve görsel medya ağı oluşturdu, hepsi de farklı kulvarlarda performans sergiliyor.

Yayın evleri, müzik, kitap, politika, moda gibi küçükte olsa değişik yetenek ve birikimler icra ediliyor artık. Sadece soğuk savaşın putlarını değil, sıcak savaşın dostlarını da çiziyoruz.

Ancak gel gör canlı ceset çıkarmaktan kaçan devlet erkanı, sanal platformların Kürtçe kelime uçurmasına pekte kayıtsız değilmiş. Azrail bile uyuşmuşken,onlar uyumamış. Nerde ne kadar aklı selim ve sadece iş yapmaya istekli Kürtçe platform varsa hepsini havada kapma-ya karar vermişler.

Amerika ve Kanada, Çin’in casus balonlarını vuruyor, Türk egemen yapısı da Kürtçe kelimeleri.

Aslında bu Kürtçenin birilerinin kabusu olduğunun işareti. Her ne kadar içine bazı gündelik politik yayınları koysalar da asıl vurmak istedikleri Kürtçenin hareketliliğidir.

Vakti zamanda uçurtma vurdurtmuş bir kafa bu.  Kelimelere, kitaplara, poscastlere mi tahammül edecek…

Etmez etmesine ama Julius Sezar için söylenen güzel bir söz var: “ Yekemînbûna li Galyayê çêtire jî Duyemînbuna li Romayê.. „

O nedenle kendi imkanlarımızla aydınlanmayı başkasının tuttuğu aynaya tercih ediyoruz artık. Kuş uçmayı öğrenmiş ve bir kere havalanmıştır.

Duyula….biline….

İlginizi çekebilir