Bazı kuşların neden daha zeki olduğu açıklandı

Bilim insanları, yaptıkları yeni araştırmayla bazı kuşların neden diğer kuşlara göre daha zeki olduğunu ortaya koydu. Elde edilen cevaplar, bugüne kadar verilen cevapların birleşimi niteliğindeydi.

Kuşların beyinleri halk içinde her ne kadar hakaret amacıyla kullanılsa da papağanlar ve kargalar gibi türler, zekâlarıyla ün salmayı başardı. Peki neden tüm kuşlar bu türlere yakın bir zekâya sahip değil? İşte bu soruya yeni bir araştırmayla cevap verildi. Bilim insanları, kuşların zekâsının hem nöron sayısına hem de bu nöronların yüksek sayıda bulunduğu beyin bölümlerine bağlı olduğunu açıkladı.

Nature Ecology & Evolution dergisinde yayımlanan yeni araştırmada bilim insanları, 111 kuş türünün ön beyinlerinde bulunan nöronların sayısını tahmini olarak belirledi. Ardından, bu sayıları kuşların yiyecek veya yem için kullandıkları 4.400 ‘yenilikçi’ yol ile karşılaştırdı. Ortaya çıkan sonuç, ön beyinde daha fazla nörona sahip kuşların daha yenilikçi yolları kullandığını gösterdi.

Ön beyinde daha fazla nöron varsa diğer bölümlerde nöron sayısı azalıyor:

kuş

Öte yandan gri maddenin bulunduğu ön beyinde daha fazla nörona sahip kuşlarda beyinlerin diğer bölümlerinde daha az nöron görüldü. Bilim insanları, ön beyninin büyük bir bölümünde çok sayıda nöron bulunmasının beynin büyük olmasını da sağladığını belirtti. Elde edilen tüm bulguların, kuşların zekâsının ‘nöronların bilişsel görevlere orantısız dağılımına’ bağlı olduğunu gösterdiği paylaşıldı.

Bunların yanı sıra tük kuş türlerinin gelişiminin karşılaştırılması durumunda daha yavaş gelişen kuşların ön beyinde daha fazla sayıda nörona rastlandığı görüldü. Bu da kuş zekasının ekstra beyin gelişimi aşaması gerektirebileceğini gösterdi. Zekasıyla bilinen karga ve papağan gibi türlerin daha uzun süre yuvada kalmaları da bunu doğrular nitelikteydi.

Kaynak: webtekno

İlginizi çekebilir