Azerbaycan, İran adına casusluk yaptığı gerekçesiyle 5 kişinin “devlete ihanet” suçlamasıyla gözaltına alındığını duyurdu

Gözaltına alınanların özellikle Azerbaycan ordusunun Türkiye ve İsrail’den satın aldığı insansız hava araçları (İHA) ve ülkenin enerji alt yapısıyla ilgili gizli bilgilere İran adına ulaşmaya çalıştıkları bildirildi.

Azerbaycan Devlet Güvenlik Servisi tarafından yapılan açıklamada, Tahran yönetimi doğrudan hedef gösterilerek, İran gizli servislerinin Azerbaycan’a karşı yürüttüğü yıkıcı faaliyetlere karşı koymaya yönelik tedbirlerin bir parçası olarak bu kişilerin gözaltına alındığı duyuruldu.

Açıklamada, Hazar Denizi Petrol Filosunda gemi kaptanı olarak görev yapan Zahir Asgerov isimli kişinin, İran’ın Kum kentinde dini eğitim aldığı zaman maddi çıkar karşılığında İran istihbaratı ile işbirliğine girdiğinin belirlendiği belirtildi.Asgerov’un geçen zamanda Azerbaycan’da faaliyet gösteren yabancı şirketler, Hazar’da yapılan askeri tatbikatların yeri ve zamanı, petrol platformlarına taşınan yüklerle ilgili topladığı bilgileri telefonla veya bizzat İran’a giderek İran istihbaratına verdiğinin tespit edildiği aktarıldı.

Elnur Resulov’un ise 2018’de tedavi amacıyla gittiği İran’da para karşılığında İran istihbaratı ile işbirliğine girdiği, sonraki süreçte akrabası Arif Resulov’la birlikte petrol ve doğal gaz hattının geçtiği arazilerin, hava limanlarında tutulan insansız hava araçlarının, tank ve çeşitli askeri araçların bulunduğu arazilerin, Bakü’de yapılan TEKNOFEST’te sergilenen araçların, askeri ve stratejik alanların, hava savunma ve radar sistemlerinin fotoğraf ve videolarını çekerek İran istihbaratına aktardığının belirlendiği kaydedildi.

Bahtiyar Ağazade’nin de İran’da din eğitimi aldığı sırada İran istihbaratı ile işbirliğine girdiği, sonraki dönemde Azerbaycan’daki siyasi ve sosyal süreçler, askeri birliklerin yeri, çeşidi ve komuta kademesiyle ilgili topladığı bilgileri para karşılığında İran istihbaratına aktardığının belirlendiği ifade edildi

Mirhafız Ceferzade isimli kişinin de İran istihbaratıyla işbirliği yaptığı gerekçesiyle hakkında tutuklama kararı bulunan ve İran’da saklanan Orhan Memmedov’a askeri birimlerin lokasyonlarını internet üzerinden aktardığının tespit edildiği vurgulandı.

İran ve Azerbaycan arasında gerginlik büyüyor

Azerbaycan, kasım ayının başlarında İran tarafından ülke topraklarında organize edilen yasadışı silahlı bir grubun parçası olmakla suçlanan 17 kişinin tutuklandığını duyurmuştu.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, geçen cuma günü Bakü’deki İran Büyükelçisi Abbas Musevi’yi çağırarak İran medyasının Azerbaycan aleyhine yayınları ve bazı İranlı yetkililerin Azerbaycan’a karşı “tehdit edici söylemlerini” protesto etmişti.

Büyükelçi Musevi’ye, Azerbaycan’ın anayasal yapısına karşı suç işleyen, haklarında tutuklama ve uluslararası arama kararı bulunan bazı Azerbaycan vatandaşlarına İran’da yaşama olanağı sağlanmasının da kabul edilemez olduğu, bu kişilerin ülkelerine iade edilmesi gerektiği de aktarılmıştı.

Bundan önce İran, Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçisi Ali Alizade’yi Dışişleri Bakanlığı’na çağırmıştı.

İran Dışişleri Bakanlığı’nın sitesinde yayımlanan açıklamada, “Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçisi, Azerbaycan resmi makamlarının açıklamaları ve Azerbaycan medyasının (İran’ı) karalamaya devam etmesine tepki olarak Bakan Yardımcısı ve Avrasya Genel Müdürü (Ali Rıza Hakikiyan) tarafından Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.” denilmişti.

Açıklamada, “Azerbaycan yetkililerinin dostça olmayan açıklamaları ve Azerbaycan medyasının kara propagandasından duyulan rahatsızlık Azerbaycan Büyükelçisi’ne iletildi. Beklentimiz bu sürecin en kısa sürede sonra erdirilmesi ve tekrarlanmaması için gerekli tedbirlerin alınmasıdır.” ifadeleri kullanılmıştı.

/euronews/

İlginizi çekebilir