Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: AB’ye doğalgaz akışını iki katına çıkaracağız

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlhan Aliyev, Bulgaristan ile açılacak yeni doğal gaz boru hattı konusunda açıklamalarda bulundu.

Cumartesi yapılacak resmi açılış töreni için Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da bulunan Aliyev, “güvenilir bir ortak” olduklarını ve 2027 yılına kadar Avrupa Birliği’ne yapılan doğal gaz ihracatını iki katına çıkarmak için yapılan anlaşmaya “sadık kalacaklarını” açıkladı.

Birçok liderin yanı sıra Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in de katılacağı tören öncesi Sofya’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Azerbaycan Cumhurbaşkanı, Yunanistan ile yeni bir gaz enterkonnektörünü “tarihi bir başarı ve Azeri gazının Avrupa’ya daha büyük miktarlarda ulaşması için bir fırsat” olarak nitelendirdi.

182 kilometrelik boru hattı Yunanistan’ın kuzeydoğusundaki Komotini kentinden Bulgaristan’ın orta kesimindeki Stara Zagora’ya uzanıyor. Başlangıçta yılda 3 milyar metreküp gaz kapasitesiyle işleyecek hattın gelecekte 5 milyar metreküpe kadar genişletilmesi öngörülüyor.Rusya, Ukrayna’yı işgalinin ardından Nisan ayında Bulgaristan için hayati öneme sahip olan doğal gaz akışını kesmişti.
Benzer haberler

NATO, Ukrayna’ya Patriot sevkiyatına onay verdi

Amedspor Pazar günü şampiyonluğunu ilan etmeye hazırlanıyor 

Rus gazına bağımlılık oranı yüzde 90 seviyesindeki Bulgaristan, geçen yıl Rusya’dan 3,3 milyar metreküp doğal gaz ithal etmişti.

Moskova bu kesintiye sebep olarak Sofya’nın doğal gaz ödemesini ruble olarak yapmayı reddetmesi olarak göstermişti.

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev yeni gaz hattının sadece Bulgaristan için değil kıta için de önemini vurgulayarak “Avrupa’nın enerji haritasını kesin olarak değiştiriyor” dedi.

Bulgaristan ile Azerbaycan arasında hali hazırda 1 milyar metreküplük bir doğal gaz tedarik anlaşması bulunuyor. Sofya yönetimi, Rus gazının kesilmesi nedeniyle bu hacmi yılda 1 milyar metreküp daha artırmak istiyor.

/euronews/

İlginizi çekebilir