Azad Aslan : İnternetin arka sokakları ; Dark Web

İnsanın gelişimini sağlayan temel etmen bilme dürtüsüdür. İnsanoğlu merak eder, bilmek, öğrenmek ister. Bu dürtü varoluşsal gerçekliğin yapı taşıdır. Öğrenme istemi olmasaydı,insan türü olarak uygarlıksal gelişimimiz taş devrinin ötesine geçemezdi.

Bu karşı konulamaz öğrenme istemi toplumsal ve teknolojik gelişmenin de asli unsurudur. İnsanlık tarihi boyunca büyük toplumsal değişimlerin yaşanmısında rol alan yenilikler, bu arayışın sonucudur.

Bilmek her zaman önemlidir. Bilgi güç, ilerleme kaynağıdır. Bilgi, her zaman kutsaldır; yanlış şekilde kullanılsa dahi…

Bilişim çağında ise bilgi altından bile daha değerlidir. Bilginin öneminin farkında olan devletlerin bilimsel çalışmalara yaptıkları yatırımın gün geçtikçe artmasını nedeni de budur. Zira ilerlemenin, gelişmenin, ayakta kalmanın, kendi korumanın yolu buradan geçiyor. Bu yüzden bu alana büyük yatırımlar yapılıyor.

Sadece NASA’nın bütçesi dünya üzerindeki birçok ülkenin bütçesinden fazladır. Bilgiye sahip olanın egemen olacağı bu düzende, bilgiyi her yönüyle kollektif iradenin hizmetine sunulacağını beklemek ise saflık olur. Aksine bilgi yarışı ve savaşları kızışıyor ve hemen her  platformda karşımıza çıkıyor.

İnternet bizlerin en büyük bilgi kaynağıdır. Digitalleşen dünyada artık her bilgiyi anında elde edebiliyoruz. Aradığımız bilgiler bir tık uzağımızda. Ulaşabileceğimiz o kadar yararlı -yararsız bilgi var ki ölçebilmek imkansız.

Tüm bu bilgi zenginliğine rağmen, bu öğrenme imkanının sınırsız olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. İnsan toplumunun bilmesi gereken bilgi düzeyi sınırlandırılmıştır. İnterneti genel insanlığın kullanması ve daha kolay erişim ve hızlı internete sahip olabilmek için yapılan altyapı çalışmaları bile bu gerçeği değiştiremez.

Bizler sadece bize sunulan ile yetinirken. Bazıları yetinmemiş olacak ki gizli bilgilere erişim imkanı sunan ınternet dünyasına yeni kapılar açarak bilgi savaşlarını bir üst boyuta taşımış.

İşte biz buna Dark Web yani karanlık internet diyoruz. Bir diğer adı Deep Web olan ,gizemli ,derin internet, sınırsız erişim sağlanabilen, yasal olmayan bir çok konuda farklı insanlar tanıyabileceğiniz internet kullanımı Dark Web olarak ifade ediliyor.

Dark web kullanıcıya sınırsız bilgi edinme ve yasal olmayan tüm kaynaklara ulaşım imkanı sağlıyor. Karanlık ağa erişmek, Tor adında anonim bir tarayıcı kullanılmasını gerektirir. Tor tarayıcısı, web sayfanızın isteklerini dünya genelinde binlerce gönüllü tarafından işletilen bir dizi proxy sunucusu üzerinden yönlendirerek IP adresinizi tanımlanamaz ve izlenemez hale getirir.

Karanlık web siteleri diğer sitelere çok benziyor, ancak önemli farklılıklar var. Birincisi adlandırma yapısı. .Com veya .co ile bitmek yerine, karanlık web siteleri .onion ile bitiyor.

Uygun proxy’ye sahip tarayıcılar bu sitelere erişebilir, ancak diğerleri erişemez. Karanlık web siteleri de, genellikle hatırlanması imkansız olan URL’ler yaratan şifreli bir adlandırma yapısı kullanır.

Örneğin, Rüya Pazarı adı verilen popüler bir ticaret sitesi, “eajwlvm3z2lcca76.onion” un anlaşılmaz adresinden geçer.Tor ağının anonim niteliği aynı zamanda onu özellikle dağıtıcı servis karşıtı saldırılarına (DDoS) karşı savunmasız kılıyor, Siteler, çok dinamik bir ortam yaratan DDoS’tan kaçınmak için adresleri sürekli değişitiriyor

Dark web’e giriş üzerine ulaşabileceğiniz bir çok bilgi internette mevcut. Merak edenler ordan araştırabilir.Konu üzerine taraflı tarafsız birçok makale ve bilgiye ulaşabilirsiniz. Eminim birçok ürkütücü bilgiyle de karşılaşacaksınız. Dark web’i ürkütücü yapan şeylerin başında yasal olmayan alışverişler geliyor. (Uyuşturcu, silah kaçakcılığı,kadın ticareti,kiralık katil siteleri v.s).

Dark web’in bunlardan ibaret olduğunu sanmak da ayrı bir yanılgı. Dark web ayrı bir dünya, ayrı bir savaş ve mücadele alanıdır. Yani Wikileakslerin deşifre edildiği alandır ve ayrıca deşifre edilmeyi bekleyen nice bilgilerin saklı tutulduğu ayrı bir dünyadır.

Bir sonraki yazıda kaldığımız yerden devam etmek umuduyla hoşça kalın…

İlginizi çekebilir