Azad Aslan : Dark Web’in derin dünyası

Yaşamın sürdürülebilir olmasının temel motivasyonu ihtiyaçların ortaya çıkardığı araçlardır. Her tekniksel gelişmenin altında yatan gerçeklik de budur. İnsanoğlunun bu üretken yapısı toplumsal gelişimin temelini oluşturur.

Her üretimin temel çıkış amacı ve gelişim süreci farklıdır. Bir amaca hizmet edecek birşeyler üretebilirsiniz ama gelişim sürecini ve hizmet alanlarının farklılığını belirleyemezsiniz.

İnternet gizli servislerin iletişim ağı, veri aktarımı, takip, bilgi toplama vb. faaliyetlerini güvenli ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi için yaratılmıştır. Altyapı çalışmaları 1950’li yıllara dayanan bu teknoloji 90’larda hayatımıza girmiştir.

İnternetin toplumsallaşması fikri üzerine birçok komplo teorisi üretilmiştir. Bunlardan bahsederek sizi yormak istemem. İspatlanması zor olan varsayımlarla bazı iddiaları dillendirmeyi pek gerekli görmüyorum. Beni asıl ilgilendiren, her ne sebeple olursa olsun bu devasa yeniliğin ortaya çıkardığı gelişmelerdir.

21 yüzyıla damgasını vuran bu teknoloji harikasının, insan yaşamında ortaya çıkardığı radikal değişiklikler muazzamdır. Tarih nasıl Millattan önce ve sonrası diye sınıflandırlmışsa, aynı şey internet öncesi ve sonrası adıyla insanlık tarihinde yerini alacaktır. İnternet ile gelen bu toplumsal değişimin insanlık tarihinde yarattığı sonuç ve gerçekleşme hızı bakımından örneği yoktur.

Ne Musa’nın asası ,ne İsa’nın öğretileri ,ne Fransız Devrimi’nin değişim gücü İnternet ile kıyaslanabilir. Bu köklü değişim sadece yüzeyde görünen internet ile gerçekleşti ama ya birde görünmeyen derinlerdeki internet toplumsallaşsaydı; yaratacağı etki ne olurdu? Bunu tahmin etmek için bile çok geniş bir hayal gücü gerekiyor.

Wikileaks belgelerinin,toplumsal ve yönetimsel düzeyde yarattığı etki düşünüldüğünde derin internetin,yani Dark web’in potansiyelini anlıyabiliyoruz. Ölümden kılpayı kurtulan Julıan Assenge, uzun kaçak yıllarından sonra ABD’ye teslim edildi. Sanırım ölene kadar da bir hücrede hayatına devam edecek. Peki bu adam ne yapmıştı? Bu adam ne bir diktatör,ne de bir işkenceciydi. Suçu toplumun bilmemesi gereken bilgileri kamuoyuna sunmasıydı. Birilerine göre bu affedilmez bir suçtu ve cezasız kalmamalıydı.

İnsanlık tarihi cezalarla doludur ama hiçbiri gerçeğin ifşası ve dillendirilmesine engel olamamıştır. Bu bir mücadeledir ve insan olmanın varoluş sebebidir. Toplumsal kontrol ve yönetme, yönlendirme araçları, toplumu şekillendirmek ve birarada tutmak isteyenlere muazzam imkanlar ve avantajlar sağlayabilir ama bu gerçeklik dezavantaja da dönüşebilir.

Bundandır ki internetin kontolü, denetimi ve sansür son zamanlarda daha çok dillendirilmeye başlandı. Baskılar, sansür ve tehdit, insanları arayışlara sürükler, üstesinden gelebileceği yöntem ve araçlara yönelir. Eğer Çin, İran, Suudi Arbistan, Kuzey Kore,Rusya ve Türkiye vb.bir ülkede iseniz; ifade sorununuz varsa ve gerçekleri ifşa edemiyorsanız, kullanabileceğiniz bir Dark web’iniz olmalı. Oradan takip edilmeden ve sansüre uğramadan bilgi paylaşımı yapabilirsiniz.

Tabii ki Dark Web geniş bir alan ve katmanlardan yani seviyelerden oluşur. Her seviyeye geçiş farklı programları gerektirir. Birinci seviyede bulabileceğiniz e posta hizmetleri,birinci seviyenin arama motoru Tor u kullanarak Blackbook’a(Facebook’un Dark Web versiyonu ) üye olabilirsiniz. Sansür ve baskının yoğun olduğu ülkelerin kullanıcılarından bilgiler alabilirsiniz. Hatta google veya yahoo’da bulamayacağınız yazı, kitap veya filmlere ulaşabilirsiniz.

Beni bunlar kesmez daha alt seviyelere,daha derinlere inmek istiyorum derseniz, tehlikenin sınırına gelmişsiniz demektir. 2. ve 3. seviyeler daha çok illegal işlerin döndüğü alanlar. İlk bölümde bunlardan bahsetmiştik; uyuşturucu, silah kaçakçılığı gibi vs.

Bu seviyeler daha çok illegal ticari işlerin alışverişlerin yapıldığı bölge. Burada ticari işler Bitcoin ile yapılır. Başka bir para birimi kullanılmaz. Tamamıyle güvenlik endişelerinden kaynaklı yaratılmıştır.

Daha alt yani 4. ve 5. seviyeler uzman olmayanların girebileceği seviyeler değildir. Bu seviyeler gizli servislerin ve hackerlerin faaliyet alanıdır. Seviye güvenlikleri yeni yazılım programlarla zayıfladıkça,gizli servisler yeni seviyeler yaratırlar. Bir alt seviyeye geçerler ve onlardan boşalan alanları illegal ticari gruplar doğurur.

Dark Web,esas itibarı ile yasaldır fakat içinde barındırdığı faaliyetler açısından tehlikeleride çoktur. Eğer ki İngilizceye hakim değilseniz ve bilgisayar bilginize güvenmiyorsanız sadece yüzeyden takip ederek merakınızı giderin derim. Elbette baskıcı bir ülkede bilgi özgürlüğünüz engellenmişse Dark Web aracılığı ile bununda üstesinden gelebilirsiniz. Haber paylaşabilir, e posta hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Dark Web sunduğu bu hizmetlerle sizin IP adresinizi anonimleştirerek takip edilme riskinizi de ortadan kaldırır.

İnternet büyük bir dünya ve bizler bu dünyanın yapı taşlarıyız, o yüzden bilgi kimsenin tekelinde olmamalıdır.

Bu özgürlükler engellendikçe birileri bu düzene çomak sokacaktır. Dep Web çomağın sokulduğu yerdir…

İlginizi çekebilir