Aydınlardan İngiltere’ye Türkiye mektubu: Saldırıları durdurun

 Dünyaca tanınmış birçok isim, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak’a gönderdiği mektupla, Türkiye ve İran’ın Kürtlere dönük saldırılarının durdurulmasını istedi. 
„Kürdistan’a Barış Komitesi“nde yer alan dünyaca tanınmış isimler, Türkiye’nin saldırılarına karşı İngiltere Başbakanı Rishi Sunak’a açık bir mektup kaleme aldı.
Dilbilimci Noam Chomsky, İngiltere İşçi Partisi eski Genel Başkanı Jeremy Corbyn, AB Türkiye Sivil Komisyonu (EUTCC) Genel Sekreteri Michael Gunter, milletvekilleri Kate Osamar, Hywel Williams, Jean Lambert ile UNITE the Union Sendika Temsilcisi Simon Dubbins’in de aralarında olduğu birçok akademisyen, aydın, yazar ve gazeteci, mektubun imzacıları arasında yer aldı.
‚HUKUK İHLAL EDİLİYOR‘
„Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye ve Irak’a yönelik hava harekâtı hakkında” başlığı ile gönderilen mektupta, „Sayın Başbakan; Türk ve İran güçlerinin Suriye, Irak ve İran’da Kürt halkına karşı düzenlediği saldırılarla ilgili olarak yazıyoruz. Türkiye’nin 19 Kasım’da başlayan Kuzeydoğu Suriye ile Irak’ta devam eden hava bombardımanı kampanyası, uluslararası hukuku açıkça ihlal eden bir askeri eylemdir. Hükümetinizi bu eylemleri mümkün olan en açık ifadelerle kınamaya çağırıyoruz. Sizi bu bölgede barışı sağlamaya yönelik uluslararası çabaları desteklemeye ve daha fazla bölgesel istikrarsızlık tehdidi oluşturan bu saldırıları durdurmaya çağırıyoruz. Bombalamanın bu bölgelerdeki sivil nüfus üzerinde yarattığı yıkıcı etki ile birlikte ve saldırıların daha fazla kitlesel göç dalgasının zincirleme etkisine dikkatinizi çekiyoruz” denildi.
TAKSİM SALDIRISI 
Taksim’deki bombalı saldırının Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılar için „bahane“ edildiğine dikkat çekilen mektupta, „Yine aynı dönemde İran’daki Kürtler, İran hükümet güçleri tarafından artan acımasız bir saldırıya maruz kaldı. Kürt kadın Jîna Emînî’nin polis nezaretinde şok edici şekilde öldürülmesine tepki olarak düzenlenen protestoların ardından, İslam Devrim Muhafızları Ordusu ülkenin batı illerindeki Kürtlerin çoğunlukta olduğu şehir ve kasabalara yönelik saldırılarını yoğunlaştırdı. İran Cumhuriyeti ayrıca, Kürt grupların protestocuları destekleyerek İran’ın Kürt şehirlerindeki çatışmayı alevlendirdiği iddiasıyla Irak’a sığınan İranlı Kürtlere karşı saldırılar başlattı” ifadelerine yer verildi.
MEKTUPTAKİ ÇAĞRI
Mektupta, devamla şu ifadelere yer verildi: „Her iki ülke de kendi Kürt nüfuslarına karşı onlarca yıl öncesine dayanan aşırı zulümlere dayanan korkunç bir sicilleri var. Bizim gibi ülkelerin sessizliği ve eylemsizliği, kaçınılmaz olarak saldırganları cesaretlendirecek ve daha fazla sivilin hayatını kaybetmesine neden olacaktır, Yine, potansiyel olarak tüm bölgeyi tekrar sürekli çatışmaya sürükleyecek ve DAİŞ ve ilgili milis gruplarında yeniden dirilmelerini tetikleyecektir. Birleşmiş Milletler ve İngiltere’nin NATO ortaklarına, müttefikleri olan Türklerin uluslararası taahhütlerine tutarlı bir şekilde ve uluslararası hukuka tam olarak uymasını sağlamak için harekete geçmeleri çağrısında bulunmak; Kürt halkının sesinin duyulması ve bu süreçte doğru bir şekilde temsil edilmesini sağlamak için bölgede barış ve diyalog ortamının acilen gelişmesi için elinizdeki tüm etkiyi kullanmaya davet ediyoruz.“
İMZACILARIN LİSTESİ
İmzacı listesi şöyle: „John Austin, Prof. Bill Bowring, Julie Christie, Noam Chomsky, Jeremy Corbyn,  Maggie Cook, Prof. Mary Davis, Lord Dholakia, Simon Dubbins, Jill Evans,  Desmond Fernandes, Lindsey German, Melanie Gingell, Christopher Gingell, Prof. Dr. Michael Gunter, Rahila Gupta, Nick Hildyard, Dafydd Iwan, James Kelman, Bruce Kent,  Jean Lambert, Dr. Les Levidow, Elfyn Llwyd, John McDonnell, Aonghas MacNeacail, Mike Mansfield, David Morgan, Doug Nicholls, Dr. Jessica Ayesha Northey, Conor Murphy, Dr Thomas Jeffrey Miley, Kate Osamor, Margaret Owen, Ali Gul Ozbek, Gareth Peirce, Dr. Felix Padel, Maxine Peake, Dr Thomas Phillips, Trevor Rayne, Joe Ryan, Bert Schouwenburg, Tony Simpson, Bertrand Russell, Stephen Smellie, Jonathan Steele, Steve Sweeney, Gianni Tognoni, Dr. Tove Skutnabb-Kangas, Dr. Federico Venturini, Dr. Tom Wakeford, Dr. Derek Wall, Julie Ward, Kariane Westrheim ve Hywel Williams.“

 

/Mezopotamya Ajansı/

İlginizi çekebilir