Avukatlardan açıklama: Öcalan İmralı’ya giden heyetle görüşmeye çıkmadı

 Asrın Hukuk Bürosu, “CPT’nin Eylül 2022 tarihinde İmralı Adasına yaptığı ziyarette Sayın Öcalan’ın görüşmeye çıkmadığı duyumuna sahibiz” açıklamasını yaptı.

Asrın Hukuk Bürosu, PKK ldieri Abdullah Öcalan ile İmralı Adası’ndaki diğer tutukluların durumuna ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı.

Öcalan ile Mart 2015 tarihinden beri İmralı’da olan Hamili Yıldırım, Ömer Hayri Konar ve Veysi Aktaş’ın “hiçbir temel haklarından yararlanamadığına” vurgu yapılan açıklamada, “Bu hususa dair tarafımızca birçok başvuruda ve şikâyette bulunulmasına rağmen yasal hakların tesisi sağlanmamıştır. Kendileriyle kurulan son fiziki temas, 3 Mart 2020 tarihinde gerçekleşen aile ziyareti olmuştur. Bu tarihten sonra fiziki temasa müsaade edilmemiştir” denildi.

Açıklamada, müvelkillerinin 20 aylık süre boyunca dış dünyadan tamamen soyutlanmasının “evrensel hukuk değerlerine ve ulusal mevzuata aykırı olduğu gibi işkence ve kötü muamele anlamına geldiği” ifade edildi.

Konu hakkında yasal denetim ve inceleme mekanizmaları olan Kamu Denetçiliği Kurumu, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, Adalet Bakanlığı ve ilgili departmanlarının yanı sıra birçok sivil toplum kuruluşuna başvuruda bulunulduğu ifade edilen açıklamada, “Ayrıca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesine ve işkenceye karşı oluşturulan alt birimlerine başvurularımız olmuştur. Başvurularımız büyük oranda cevapsız bırakılmak suretiyle boşa çıkarılmış olup tecrit uygulamalarını değiştiren bir sonuç ortaya çıkmamıştır” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, dönemin Adalet Bakanının, 2019 yılında Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) üyelerini kabulü ardından görüşmelerin önünde herhangi bir engel bulunmadığı şeklindeki açıklaması hatırlatılarak, şunlar kaydedildi:

“Gerek ulusal mevzuatta gerekse de uluslararası hukukta bir cezaevinin dış dünyaya topyekûn kapatılması mümkün değildir. Avukat ve aile ziyaretine kapalı tutulan, yazışma ve telefon hakkının tanınmadığı bir ceza ve infaz kurumu söz konusu olamaz. Bir mahpusun avukat ile teması bütünen engellenemeyeceği gibi her koşul altında asgari bir iletişim kanalına izin verilmesi hukuki zorunluluktur. Ancak buna rağmen 20 aydır değil temas sağlamak müvekkillerimizden haber almamız dahi engellenmektedir. Yasal zorunluluk gereğince 2 ayda bir cezaevi ziyareti gerçekleştirerek yerinde gözlem ve tespitlerini raporlaştırması gereken İl Cezaevi İzleme Kurullarının İmralı’ya ilişkin raporları kamuoyu ile paylaşılmamaktadır.”

CPT heyeti İmralı ziyaretine ilişkin bilgi vermedi

CPT’nin 20-29 Eylül 2022 tarihindeki Türkiye ziyaretinde ziyaret takviminde olmamasına rağmen İmralı’yı da dahil ettiğine değinilen açıklamada, “Her ne kadar CPT’ye dair taleplerimizin merkezini oluştursa da bu ziyaretin öncesi ve sonrasıyla bu şekilde fiili gelişimi kaygılarımızı daha da arttırmıştır. Bu nedenle randevu talebimize olumlu yanıt veren CPT ile 13 Ekim 2022 tarihinde yüz yüze bir görüşme gerçekleştirdik. Bu görüşmede, CPT yetkilileri müvekkillerimizin koşullarına dair en ufak bir bilgi vermedikleri gibi sorduğumuz hiç bir soruya da yanıt vermediler” denildi.

Açıklamada, “Ayrıca CPT’nin Eylül 2022 tarihinde İmralı Adasına yaptığı ziyarette Sayın Öcalan’ın görüşmeye çıkmadığı duyumuna sahibiz.  Ne yazık ki CPT ile yaptığımız görüşmede de bu duyumun aksini teyit edememiş bulunuyoruz. CPT ziyaretlerinin belirgin özelliğini mahpuslar ile özel görüşmeler yapması oluştururken böylesi bir duyumun doğruluğu CPT’nin ziyaretini daha tartışmalı kılacaktır. Anılan bu nedenlerle gerek CPT’nin son fiili ziyareti gerek bizim CPT ile yaptığımız son görüşme endişelerimizi azaltmak yerine arttırmıştır. CPT’nin yetki alanında bulunan İmralı Adasına yapmış olduğu ziyarete dair bilgilendirme yapması kuruluş değerlerinin ve bağlı olduğu uluslararası hukukun gereğidir” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada ayrıca, “Anayasal hakların tesisi ve evrensel hukukun gereği olarak müvekkillerimizin derhal avukatlarıyla görüşmeleri, ilgili kurumların taleplerimize olumlu cevap vermesi ve görevleri gereği gereken bilgilendirmeyi yapmalarına dair talep ve ısrarımız kesintisiz sürmektedir” denildi.

 

/rd/

İlginizi çekebilir