Avukat Neîmî: Kendi çıkarlarını düşünen uluslararası güçler Rojava’da Türkiye’nin saldırılarına sessiz kalıyor

Türk devletine ait SİHA’nın Hesekê-Til Temir yolu üzerinde bulunan Şemoka köyündeki kız çocukları eğitim merkezini bombalamasının yankıları sürüyor. Merkez, Uluslararası Koalisyon üssünün sadece 2 km. uzağındaydı. Ayrıca Birleşmiş Milletler de (BM) bu merkezin sponsorluğunu yapıyor.

Saldırı sonucunda 4 çocuk hayatını kaybetti. 11 kişi de yaralandı. Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi dün hayatını kaybedenlerin kimliğini açıklamıştı.

Eğitim merkezine yönelik saldırıya ilişkin ANHA’ya konuşan Cizre Bölgesi Avukatlar Birliği üyesi Mihemed Emîn Neîmî, Türk devletinin son dönemde yeni planlar uygulamaya başladığını ve 4 ay önce yeni bir aşamaya geçtiğine dikkat çekti.

‘HERKES ÇIKARLARI İÇİN TÜRK DEVLETİNİN SUÇLARINA KARIŞ SESSİZ KALIYOR’

Türk devletinin bölgede işlediği suçlara karşı uluslararası toplumun sessizliğine işaret eden Mihemed Emîn Neîmî, uluslararası toplumun sessizliğinin kendi çıkarlarına hizmet ettiğini belirterek şöyle devam etti: “Herkes artık Türkiye’nin ne yaptığını biliyor ama yine de çıkarlarını sürdürmek ve bölge üzerindeki egemenliklerini genişletmek için tavizler veriyorlar. Birleşmiş Milletler insan hakları sistemine göre, Türk devletinin bu suçları kabul edilemez.”

Eğitim merkezinin hedef alınmasına ilişkin Neîmî şu değerlendirmelerde bulundu: “Şemoka köyündeki kız çocukları eğitim merkezi BM sponsorluğunda ve Uluslararası Koalisyona yakın olduğu halde şimdiye kadar hiçbir tutum göstermediler.”

HAVA SAHASININ KAPATILMASI ÇAĞRISI

Ateşkesi sağlayan garantör ülkelerin tutumunu eleştiren Neîmî, “Garantör ülkeler dünya kamuoyu önünde Türkiye’ye Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerine saldırmasına izin vermedi ama bu bölgelere karşı aralıksız silahlı insansız hava araçlarını kullanmasına izin verdi” dedi.

Neîmî, saldırıların gerçekleşmesi, barış ve istikrarın tehdit edilmesi durumunda BM anlaşmasının 7’nci bölümünün uygulanması gerektiğini ifade etti.

BM Güvenlik Konseyi anlaşmasının 7’nci bölümündeki 39 ile 51’inci maddelerine göre, eğer bir bölgenin barışına yönelik tehdit ve saldırı gerçekleşirse, uluslararası güvenlik ve barışın korunması amacıyla 41 ve 42’nci maddelere göre yaptırım uygulanır.  Ayrıca silahlı güçlerin kullanılmasını önlemek için özel önlemler alır.

Neîmî, Türk devletinin saldırılarına karşı bölgenin ve yurttaşların güvenliğinin sağlanması için Kuzey ve Doğu Suriye hava sahasının kapatılması çağrısında bulundu.

 

İlginizi çekebilir