Avrupa’da doğal gaz depolarının yüzde 85’i doldu; fiyatlar geriledi

Avrupa’da doğal gaz depolarındaki doluluk oranının yüzde 85’i geçmesiyle ekim vadeli kontratlarda doğal gaz fiyatları 16 Eylül itibarıyla megavatsaat başına 187 euroya geriledi.

Gas Infrastucture Europe verilerine göre AB ülkelerindeki yer altı doğal gaz depolarının doluluk oranı yüzde 85’i geçti.

Geçen hafta perşembe gününü megavatsaat başına 210 euronun üzerinde kapatan doğal gaz fiyatları, bu gelişmenin ardından cuma gününü yüzde 12,6 düşüşle 187 eurodan kapattı.

Ekim ayında başlayan ‘ısıtma sezonu’ öncesi Avrupa ülkeleri enerji krizini azaltmak için yoğun bir çalışma içinde.

Bloomberg’e göre doğal gaz fiyatları geçen hafta başlayan düşme eğilimini pazartesi günü de sürdürdü. Gas Infrastructure Europe’a göre Avrupa’daki gaz stokları beş yıllık ortalamanın üzerinde.

Son haftalarda azalmasına rağmen, gaz fiyatlarının hala ortalamanın yedi katından fazla olduğu belirtiliyor. Bu da birçok ülkede enflasyonun artmasına neden oluyor.

Almanya ve İngiltere başta olmak üzere bazı Avrupa ülkeleri Rusya’ya olan bağımlılıklarını azaltmak, yerel enerji şirketlerini kurtarmak ve işletmeler ile hane halkları üzerindeki baskıları hafifletmek için milyarlarca dolar harcıyor.

Avrupa Komisyonu’nun aldığı tedbirler arasında enerji şirketlerine daha yüksek vergiler uygulayarak ek bütçe oluşturmak ve yoğun saatlerde elektrik kullanımını sınırlandırarak eldeki gaz rezervlerini artırmak var.

Geçen hafta Birliğin Durumu konuşmasında AB Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen, “Rusya enerji piyasamızı manipüle etmeye devam ediyor” dedi.

Üye ülkelerde elektrik tüketimini azaltmaları çağrısında bulunan Leyen, “Elektrik piyasasında derin ve kapsamlı bir reform yapacağız” diyerek yenilenebilir enerji kaynaklarını geliştirmeye ve hidrojen piyasasına ciddi yatırımlar yapacaklarını söyledi.

Elektrik şirketleri düzenlemesi

Von der Leyen, enerjide hedefe yönelik desteğe de ihtiyaç duyulduğuna dikkati çekerek, “Düşük maliyetle elektrik üreten şirketlerin gelirlerine tavan getirilmesini teklif ediyoruz” ifadesini kullandı. Düşük maliyetli elektrik üreticilerinin son dönemde aşırı yüksek karlar elde ettiklerini anımsatan von der Leyen bu gelirlere üst sınır uygulayacaklarını dile getirdi.

Komisyonun, elektrik ticareti için daha doğru bir ölçüt oluşturmaya çalışacağını söyleyen von der Leyen, bunun piyasadaki değişiklikleri daha düzgün yansıtacağını ifade etti.

/ en /

İlginizi çekebilir