Avrupa’da 21 kişilik ‘infaz listesi’ Türkiye’de Meclis gündemine taşındı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim Milletvekili Alican Önlü, ‘jitemkurt’ adlı hesabın yaptığı son paylaşımda Avrupa’da yaşayan 21 muhalif gazeteci, sanatçı, aydın ve yazar için bir ‘infaz listesi’ hazırlaması konusunda Meclis’te soru önergesi sundu.

‘jitemkurt’ adlı hesap, Avrupa’da yaşayan 21 muhalif gazeteci, sanatçı, aydın ve yazarın infaz listesinde olduğunu ve öldürüleceğini yönünde paylaşımlarda bulunmuştu. Yapılan paylaşımda gazeteci, aydın, sanatçı ve yazarların tek tek isimleri verilerek ellerinde ölüm kararı alınmış bir listenin olduğu, ‘arkanıza dikkat edin’ gibi tehditlerde bulunulmuştu.

Paylaşılan ölüm listelerinde ismi geçen Artı TV Programcısı, gazeteci yazar Erk Acarer, 7 Temmuz akşamı Almanya’nın Berlin kentindeki evinde Türkçe konuşan 3 kişi tarafından bıçaklı ve yumruklu saldırıya uğramıştı.

Artı Gerçek’in haberine göre HDP’li Alican Önlü, Anayasa’nın 98’inci TBMM İçtüzüğünün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yazılı olarak cevaplandırılması üzerine konuya ilişkin soru önergesi sundu. Önlü sunduğu soru önergesinde Oktay’a “Oluşturulan infaz listesinde yer alan gazeteci Erk Acarer’in Berlin’deki evinde 3 kişinin saldırısına uğradı. Saldırının arkasında hükümetin olduğu iddiaları doğru mudur? Sosyal medya hesapları üzerinden gazetecilerin ismini vererek tehdit mesajlarını yazanlar kimlerdir ve bu saldırıda bir rolleri var mıdır?” gibi sorular yönlendirdi.

ÖLÜM VE TEHDİT MESAJLARI SIKLAŞMIŞTIR’

“Türkiye’de ve yurt dışında yaşamakta olan muhalif olan kesimlere, kişilere, kurumlara, inançlara yönelik saldırılara her gün bir yenisi eklenmektedir” diyen Önlü, soru önergesinde “Bu saldırılar kimi zaman açık ve aleni bir şekilde yapılırken kimi zaman da kapılar işaretlenerek sosyal medya hesapları üzerinden tehdit mesajları ile yapılmaktadır. Bu mesajların içeriğinde çoğu zaman ölüm, linç ve şiddet içeren görseller ve ifadeler yer almaktadır. Nitekim son zamanlarda “JİTEM Yeşil, JİTEM Kurt vb.” gibi hesaplardan gelen bu içerikte mesajlar sıklaşmıştır. Özellikle HDP Eş Genel Başkanlarına ve milletvekillerine, parti yöneticilerine, çalışanlarına, sempatizanlarına bu mesajların sık sık geldiği defalarca kamuoyuna yansımıştır. Almanya’da bir saldırının olacağı aylar hatta yıllar öncesinden bilinen ve önlem alınmayan bir durumdu. Almanya’nın hazırladığı birçok raporda Türkiye’nin Almanya’da yoğun çalışmalar yürüttüğü, iktidar ve ortaklarının politikalarının hayata geçirilmesinde ve mühim siyasi kararlar için faaliyetler yürüttüğü belirtilmektedir” ifadelerini kullandı.

‘OSMANEN GERMANİA İLE METİN KÜLÜNK İLİŞKİSİ’

Oktay’a “Metin Külünk üzerinden finanse edildiği iddia edilen Osmanlı Germani yapılanması kimdir?” sorusunu yönlendiren Önlü, ”Organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in sosyal medya üzerinden gerçekleştirdiği itiraflar neticesinde mevcut siyasi iktidarın, devlet bürokrasisinin, medya ve yargıyı da içine alacak şekilde suç ilişkilerinin merkezinde olduğunu, yurt içinde ve yurt dışında yasadışı birçok faaliyet yürüttüğü iddia edilmektedir. Peker, 26. Dönem AKP İstanbul Milletvekili ve şimdinin AKP MKYK üyesi Metin Külünk’ün kendisinden düzenli olarak para aldığını ve bu parayla paramiliter oluşumlara kaynak yaratıp belli suçlarda bu grupları kullandığını iddia etmektedir. Şiddet, uyuşturucu ve insan ticareti suçlarına karışan, bu nedenle Alman istihbaratı tarafından takibe alınan ve sonrasında yasaklanan Osmanen Germania ile Metin Külünk arasındaki ilişki daha önce de pek çok kez gündeme gelmişti. Son yaşanan saldırı ve ölüm listesi paylaşımları bu iddiaların soruşturulmasını elzem kılmaktadır” açıklamasında bulundu.

SORULAR

Önlü’nün Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın cevaplandırması istemiyle sunduğu önergede yer alan sorular şöyle:

‘SALDIRININ ARKASINDA HÜKÜMET Mİ VAR?’

  • Oluşturulan infaz listesinde yer aldan gazeteci Erk Acarer’in Berlin’deki evinde 3 kişinin saldırısına uğradı. Saldırının arkasında hükümetin olduğu iddiaları doğru mudur?
  • Sosyal medya hesapları üzerinden gazetecilerin ismini vererek tehdit mesajlarını yazanlar kimlerdir ve bu saldırıda bir rolleri var mıdır?
  • Metin Külünk üzerinden finanse edildiği iddia edilen Osmanlı Germani yapılanması kimdir? Hükümetimizle yakın ilişkisi olduğu iddiaları doğru mudur? Bu saldırıyla Osmanlı Germani yapılanması arasında bir ilişki var mıdır?
  • MİT’in Almanya ve Avrupa’da muhalifleri fişlediği doğru mudur? 9 Ocak 2013’te Paris’te Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Söylemez’in katledilmesinde MİT’in rolü olduğuna dair iddialar gözönünen alındığında hazırlanan bu listelerdeki kişilerin belirlenmesinde MİT’in bir rolü var mıdır?

‘KAÇ KİŞİ HAKKINDA CEZAİ YAPTIRIM UYGULANDI?’

  • JİTEM ve benzeri hesaplarla halkı, muhalifleri tehdit eden kaç kişi belirlenmiştir? Kaç kişi hakkında yasal işlem ve cezai yaptırımlar uygulanmıştır?
  • 21 gazetecinin ismini sıralayarak ölüm listesi belirleyen bu hesabı kullanan kişi ya da kişiler bulunacak mıdır?
  • Sosyal medya hesaplarından hak ihlallerine yönelik tek bir paylaşımda bulunduğu için yüzlerce insan tutuklanırken adında JİTEM geçen ve her türlü şiddeti, tehdidi içeren sosyal medya hesaplarına yönelik neden herhangi yasal bir işlem başlatılmamaktadır?
  • Başında JİTEM ismi geçen sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımlarda neden içişleri bakanının adı etiketleniyor? Söz konusu hesaplar bu cesareti içişleri bakanından mı alıyor?
  • Adı geçen 21 gazetecinin can güvenliğinin sağlanması için ilgili kurumların herhangi bir girişimi olacak mıdır?

21 KİŞİLİK LİSTE

Avrupa’da yaşayan 21 kişi için infaz listesinde yer alan isimler şöyle: Can Dündar, Kemal Aktaş, Ferhat Tunç, Ahmet Nesin, Tarık Toros, Cevheri Güven, Arzu Yıldız, Osman Baydemr, Erk Acarer, Gökhan Yavuzel, Roni Aydın Dere, Adem Karaçoban, Abdullah Demirbaş, Günay Aslan, Celal Başlangıç, Fehim Işık, Erdal Er, Fuat Kav, Ferda Çetin, Faysal Sarıyıldız

/Artı Gerçek/

İlginizi çekebilir