Avrupa Parlamentosu Rojava’da ‘uçuşa yasak bölgeyi’ tartıştı

 Avrupa Parlamentosu, Türkiye’nin Rojava ve Kürdistan Bölgesi’ne yönelik kara operasyonları ile hava saldırılarını ele aldı. Dünkü oturumda konuşan bazı milletvekilleri, Rojava’da “uçuşa yasak bölge” ilan edilmesini önerdi.

Avrupa Parlamentosu Üyeleri ve Avrupa Komisyonu temsilcilerinin Fransa’nın Strasbourg kentinde gerçekleştirdiği toplantının dünkü gündemi Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi ve Rojava’ya yönelik son hava saldırıları ve karadan operasyon tehditleri oldu.

Avrupa Birliği’nin Eşitlikten Sorumlu Komiseri Helena Dalli, “Suriye’ye yönelik olası bir kara saldırısı, IŞİD’e karşı mücadeleyi baltalama riski oluşturacak, kabul edilemez insani felaketler ve uluslararası güvenlik için kötü sonuçlar doğuracaktır” şeklinde konuştu.

Toplantıda konuşan  bazı milletvekilleri, AB’nin “saldırılarına son vermesi” için Türkiye’ye baskıyı arttırması gerektiğini savundu.

Fransız milletvekili Oetjen Jan-Christoph, 13 Kasım’da İstanbul Taksim’de gerçekleşen saldırının kınanması gerektiğini vurgulayarak, “Fakat Türkiye’nin İstanbul’da terör saldırısına misilleme operasyonu adı altında Suriye ve Kuzey Irak’ta gerçekleştirdiği saldırılar da şiddetle kınanmalı” dedi.

İsveç milletvekili Evin İncir, bir grup milletvekili ile “Rojava’da uçuşa yasak bölge” oluşturulması talebinde bulundu. İncir ve arkadaşları ayrıca Türkiye’ye “silah ambargosu” uygulanmasını istedi.

Oturumda konuşan İncir, “Avrupa Birliği, Rojava Bölgesi için Uçuşa Yasak Bölgesi talep etmeli ve ayrıca Türkiye’nin Kürdistan’ın farklı parçalarına yönelik düşmanlığını çok geç olmadan bitirmesi için adımlar atmalıdır” ifadelerini kullandı.

AP üyesi Alfonsi François de aynı öneriye destek vererek, “Türkiye’nin hava saldırılarını durdurmak için, Suriye’nin kuzeydoğusunda da tıpkı Birleşmiş Milletler himayesinde Irak Kürdistanı’nda olduğu gibi bir uçuşa yasak bölge oluşturmalıyız” dedi.

Toplantıda AB Dış Politika Sorumlusu Joseph Borrell hazır bulunmadı. Milletvekilleri, “AB’nin Ukrayna’da Rusya’ya karşı yaptığı gibi Türkiye’nin Kürtlere yönelik saldırılarını tüm diplomatik yetenekleriyle durdurmaya çalışması gerekiyor” diyerek Borell’in hazır bulunmamasını eleştirdi.

AP milletvekili Özlem Demirel de, “Erdoğan rejimi karadan saldırarak saldırılarını genişletmek istiyor. Bu kabul edilemez. Bu konuda tavrımız net olmalı. AB daha fazlasını yapabilir ama Sayın Borell bugün bu tartışmada neden yok?” diye konuştu.

Milletvekilleri ayrıca, olası bir kara operasyonunun IŞİD’i güçlendireceği ve sadece bölge için değil Avrupa için de tehdit haline geleceğini savundu.

/rd/

İlginizi çekebilir