Asrın Hukuk Bürosu: CPT bir an önce kamuoyuna açıklama yapmalı

PKK Lideri Öcalan’ın avukatlığını üstlenen Asrın Hukuk Bürosu, Avrupa Konseyi İşkencenin Önlemesi Komitesi’nin (CPT) 20-29 Eylül tarihleri arasında Türkiye’ye yaptığı ziyarete yaptığı ziyarete ilişkin açıklama yaptı. 
Açıklamada, CPT’nin müvekkillerinin bulunduğu İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne ziyaretini yapılan açıklamadan öğrenildiği belirtildi. İmralı’da tutulan müvekkilleri Abdullah Öcalan, Ömer Hayri Konar, Veysi Aktaş ve Hamili Yıldırım’dan 25 Mart 2021 tarihinden bu yana hiçbir haber alınamadığı hatırlatılan açıklamada, “Sağlık ve yaşamlarından endişe duyduğumuzu aradan geçen zaman içerisinde çokça dile getirdik. Bu alanda Avrupa çapında temel muhatap kurumların başında gelen CPT’nin tüm başvurularımızdan, ulusal ve uluslararası alanda geniş bir hukuk çevresinin yaptığı çağrı ve girişimlerden sonra gecikmiş de olsa böylesi bir adım atmasını olumlu karşılıyoruz” denildi.
TECRİT DAHA DA DERİNLEŞTİRİLDİ
Asrın Hukuk Bürosu’nun açıklamasında şunlar kaydedildi: “CPT en son 2019 yılının Mayıs ayında yaptığı ziyaretin raporunu tam 15 ay sonra yayınlamış ve özellikle dış dünya ile bağlantı noktasında ciddi adımların atılması gerekliliğini belirtmişti. Ancak CPT ziyareti sonrasında, ziyaret raporlarında yer alan tavsiyeler doğrultusunda bir iyileştirme yapılması gerekirken, İmralı Adası’ndaki müvekkillerimize yönelik tecrit politikasında ısrar edilmiş ve tecrit daha da derinleştirilmiştir.
CPT BİR AN ÖNCE AÇIKLAMA YAPMALI
CPT’nin ziyaretini olumlu bir girişim olarak görmekle birlikte, bu durumun 18 aydır devam eden haber alamama gerçeğini değiştirmediğini özellikle ifade etmek istiyoruz. Avukat ve aile görüş yasağının kaldırılması, müvekkillerimizle kısıtlama ve sınırlama olmadan görüşme hakkımıza saygı gösterilmesi halen de temel talebimiz olmaya devam etmektedir. Yaşanan durumun vahameti ortada iken; CPT’nin bir an önce kamuoyuna bir açıklama yapmasını, işkence koşullarını ortadan kaldıracak zorlayıcı tedbir ve prosedürleri işletmesini talep ediyoruz.
DUYARLILIK ÇAĞRISI
Sayın Öcalan ve İmralı’daki diğer tutsaklara görüşme olanağının sağlanması için avukatları olarak kamuoyundan, hukuk ve insan hakları çevrelerinden duyarlı yaklaşımlarını sürdürmelerini bekliyoruz.”

 

/ Mezopotamya Ajansı /

İlginizi çekebilir