Aşırı özgüvenli, cahil, dogmatik insanlar komplo teorilerine daha fazla inanıyor

Komplo teorilerinin değinmediği konu, etkilemediği toplum yok. Sosyal medya kullanımıyla daha geniş kitlelere yayılan ve kimi zaman akıl almaz iddiaları savunan bu teoriler hemen herkesin aklında bir soru işareti bırakıyor. Ama bazı kişiler komplo teorilerine inanmaya daha yatkın.

Sosyal bilimciler bu teorilere en fazla kimlerin inandığını sorusuna yanıt arıyor.

Araştırmalara göre komplolara inanan insanlar ‘daha cahil ve dogmatik olma eğiliminde ve anlaşmazlıkları iyi idare etmede güçlük çekiyor’. Ayrıca çoğu zaman “karanlık üçlü” olarak bilinen kişilik özelliklerine de sahip oldukları görülüyor.

Benzer haberler

HRW: Türkiye’nin işgal ettiği ‘Güvenli…

ABD, İsrail’i ‘soykırım’ ile suçlayan BM raporunu…

Bu özelliklerden ilki narsizm, yani kendini diğer insanlardan üstün görme şeklinde ortaya çıkan kişilik bozukluğu; ikincisi psikopati yani sürekli antisosyal, dürtüsel, bencillik, duygusuz ve vicdansız davranış görülen kişilik bozukluğu; üçüncüsü de Makyavelizm, yani manipülasyon, hile, ahlak yoksunluğu, duygu eksikliği ve yüksek düzeyde kişisel çıkar gözetme şeklinde davranışların sergilendiği kişilik özellikleri olarak açıklanıyor.

Ayrıca dünyayı yalnızca siyah-beyaz görme eğilimi, zaten düşündüğünüz fikirleri doğrulayan kanıtlara inanmak gibi bilişsel önyargılar ve özellikle popülizm ve siyasi şiddete karşı hoşgörü eğilimli siyasi inançlar da insanları komplo düşüncelerine karşı savunmasız hale getiriyor.

Ancak yapılan yeni bir araştırma başka bir kişilik özelliğinin komplo teorilerine inancı arttırdığını tespit etti. Bu özellik “aşırı özgüven” olarak tanımlandı.

İlginizi çekebilir