Aram Tigran’ın sonsuzluğa göç etmesinin üzerinden 13 yıl geçti

Bugün pek çok önemli besteye imza atan ve çok sayıda parçası klasikleşen Ermeni sanatçı Aram Tigran’ın 13’ün ölüm yıldönümü.

1934 yılında Rojava’nın Kamışlo kentinde dünyaya gelen Ermeni sanatçı Aram Tigran’ın (Aram Melikyan veya Aramê Dîkran) babası aslen Sasonlu Ardeşir Beg, annesi ise Pasurlu Hilda Xanim’dır.

Ailesi 1915 yılında yaşanan Ermeni Soykırımı sırasında Kürt bir aile tarafından korunmaya alındı.

Kendisini her seferinde Kürtlere borçlu sayan, bir bilurvan ve neyzen olan babasının nasihati üzerine Tigran da kendisini Kürt müziğine adadı.

Henüz 6 yaşındayken ud çalmaya başladı ve ilk derslerini babasından aldı. Kamışlo’da bitirdiği liseden sonra üç yıl da yüksek öğrenim gördü. Kimi udilerden aldığı derslerle Kürt makamları konusunda uzmanlaştı fakat sanatını icra etmek ve geçimini bu yolla sağlamak için henüz yirmili yaşlarına girmeden özel gece ve düğünlerde şarkı söylemeye başladı.

İlk konserini 1953 Newroz gecesinde verdi. Kısa bir süre sonra ud çalmayı bırakarak yine Kürt müziğinde çokça kullanılan bir enstrüman olan ve sesi daha yüksek çıktığı için cümbüşü tercih etti.

 

1966’da ailesiyle birlikte Ermenistan’a göç etti. Erivan Radyosu’nun Kürtçe bölümünde çalışmaya başladı ve ciddi manada ilk müzik eğitimleri de bu döneme denk geldi.

Klasik ve modern Kürt şiirine yaptığı besteler ve düzenlemelerle Kürt müziğinde Arami adı verilen ve Ermeni müziğindeki koro tarzına benzeyen yeni bir stil geliştirdi.

1984 yılına kadar radyoda çalışmalarına devam etti ve 1995 yılında ülkesinden ayrılarak Avrupa’ya gitti. Kısa bir süre sonra Atina’ya yerleşti. 2006 yılında ilk kez bir festival için Diyarbakır’a geldi ve babasının doğduğu köyü secdeye kapanarak ziyaret etti. 14’incü albüm çalışmasını 74 yaşında yayımladı.

6 Ağustos 2009’da Atina’da aniden rahatsızlanarak kaldırıldığı hastanede, 8 Ağustos’ta 75 yaşında hayatını kaybetti.

Sürgünde dünyaya gelen, sürgünde yaşamını yitiren Tigran’ın Diyarbakır’da defnedilme vasiyeti ise Türk devleti tarafından engellendi.

 

/rûdaw/

İlginizi çekebilir