AFP: Bağdat ve Erbil anlaştı; petrol sevkiyatına başlamak için Türkiye’nin yanıtı bekleniyor

Irak merkezi hükümetinin, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile dün akşam geç saatlerde anlaştığı ve petrol sevkiyatına başlamak için Türkiye’nin yanıtını beklediği bildirildi.

Türkiye, Kerkük şehrindeki petrol sahalarından Ceyhan limanına günde 450 bin varil petrolün pompalanmasını Irak’ın Paris uluslararası tahkim mahkemesinde görülen davayı kazanmasının ardından 25 Mart’ta durdurmuştu.

Fransız Haber Ajansı (AFP), IKBY, Bağdat ile yapılan görüşmelerde taraflar arasında anlaşma sağlandığını belirterek, petrol sevkiyatını başlayabilmesi için Ankara’nın onayının beklendiğini duyurdu.

Benzer haberler

Bafil Talabani Moskova’da: Rusya Dışişleri Bakanı…

Leyla Zana: Güçlü olursak muhatap alınırız

Bağdat ve IKBY arasında sürdüren görüşmelerde dün akşam geç saatlerde anlaşma sağlanmış ve Irak Petrol Bakanı Hayan Abdulgani, yaptığı açıklamada, bu cumartesi itibarıyla günlük 500 bin varile ulaşacak petrol sevkiyatına hemen başlayabileceklerini duyurmuştu.

IKBY Doğal Kaynaklar Bakanı Kamal Muhammed Salih, bölgede yayın yapan yerel bir televizyon kanalına bugün yaptığı açıklamada, “Petrol ihracatının başlayacağı gün için Türkiye’den bir karar bekliyoruz.” dedi.

Türkiye’nin sevkiyata başlayacağı tarihi Irak yönetimine bildirmesi gerektiğini belirten Salih, “Irak tarafı resmi bir yazı gönderdi ve biz Türkiye’den bunun yanıtını bekliyoruz.” İfadesini kullandı.

/ euronews/

İlginizi çekebilir