Amerika’nın çağrısıyla Cenevre’de yapılan Suriye toplantısında ‘acil ateşkes’ görüşüldü

Cenevre’de ABD’nin çağrısı üzerine Arap ve Avrupa’dan bazı ülkelerin temsilcilerinin katıldığı Suriye toplantısında, mültecilerin durumuna, IŞİD tehdidine ve Suriye’deki insani duruma dikkat çekildi.

İsviçre’nin Cenevre kentinde ABD’nin çağrısı üzerine bazı ülkelerden üst düzey temsilcilerin katıldığı Suriye toplantılarının dördüncüsü 30-31 Ağustos tarihlerinde yapıldı.

Birleşmiş Milletlerin (BM) Cenevre Ofisinde ABD Dışişleri Bakanlığının Suriye, Ürdün ve Lübnan ile ilişkilerden sorumlu Yakın Doğu İşleri Müsteşar Yardımcısı Ethan Goldrich’in başkanlık ettiği görüşmeye Arap Birliği, Mısır, Katar, Suudi Arabistan, Irak, Ürdün, Avrupa Birliği, Fransa, Almanya, Norveç, Türkiye, İngiltere ve ABD’den elçiler katıldı.

Konuya ilişkin ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, toplantıda Suriye krizi, ülke çapında acil bir ateşkesin uygulanması ve sürdürülmesi, Anayasa Komitesi, özgür ve adil seçimler, keyfi gözaltının sona ermesi ve haksız yere tutuklananların serbest bırakılması gibi konular görüşüldü.

Toplantıya katılan taraflar, mültecilerin ve ülke içinde yerinden edilmiş kişilerin güvenli, onurlu ve gönüllü geri dönüşü için Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) standartlarına uygun güvenli koşulların yaratılması ihtiyacını yineledi.

Taraflar, koşullar sağlanana kadar Suriyeli mültecilere ev sahipliği yapan ülkelere yeterli ve sürdürülebilir yardım sağlanması gerektiğine değindi.

Toplantıda IŞID tehdidinin devam ettiğine dikkat çekilerek Uluslararası Koalisyon’un misyonuna bağlı kalınacağına yapıldı.

Toplantıda, BM himayesinde Suriye hükumeti ve muhalefet temsilcilerinin katılımı ile Anayasa Komitesi’nin Cenevre’deki toplantılarını sürdürmemesi, Suriye’nin toprak bütünlüğü, birliği ve egemenliği temelinde çözüme gidilmesi konusuna değinildi.

Suriye krizine askeri çözüm bulunmadığına dikkat çekilen toplantıda, BM Özel Elçisi Geir Pedersen’ın BM’nin 2254 sayılı kararla uyumlu bir siyasi süreci ilerletme konusundaki çabalarına verilen destek bir kez daha teyit edildi.

Suriye’deki korkunç insani durum ve Suriye halkının devam eden ıstırabı konusunda derin endişe duyulduğuna dikkat çekilen toplantıda, BM Güvenlik Konseyi’nin 2642 sayılı sınır ötesi yardım mekanizmasının genişletilmesine ve yardımların Suriye geneline ulaşmasının önemine vurgu yapıldı.

Katılımcılar, kimyasal silah kullanımı da dahil, Suriye’de işlenen tüm vahşet ve uluslararası suçlar hakkında hesap verebilirlik ve kayıpların tam olarak hesaplanması için baskı yapmaya devam edilmesi gerekliliğinin altını çizdi.

 

/ rd /

İlginizi çekebilir