Amerikan Sivil Toplum Grupları Koalisyonu, Türkiye’nin Rojava’yı işgal etme tehditlerine ilişkin ortak açıklama yayınladı

Amerikan Sivil Toplum Grupları Koalisyonu, (Coalition of American civil society groups ) Türkiye’nin kuzeydoğu Suriye’yi işgal etme tehditlerine ilişkin ortak açıklama yayınladı.

Açıklama şöyle:

Türk hükümetinin kuzeydoğu Suriye’ye yönelik askeri harekat tehditlerini göz önünde bulundurarak, Türkiye’nin yasadışı ve tehlikeli duruşunu kınıyoruz. Bu sebepsiz sınır ötesi saldırıyı üstlenirse, Türkiye’ye karşı yaptırım uygulanmasını talep ediyoruz.

2016’dan bu yana Türkiye, Cenevre Sözleşmelerini ihlal ederek kuzey Suriye’ye sürekli bir dizi askeri harekat başlattı. Bunu terörle mücadele bahanesiyle yaptılar.

IŞİD’in toprak yenilgisinin ardından, kuzeydoğu Suriye’de demokratik bir proje başarıya ulaştı. Bu demokratik toplum, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi (AANES) tarafından inşa edildi ve yaklaşık on yıldır IŞİD’e karşı mücadelede Amerika’nın en yakın ve en güvenilir müttefiki olan Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından korunuyor.

AANES kapsamında, kuzeydoğu Suriye Araplara, Kürtlere ve Hıristiyanlara ev sahipliği yapıyor ve etnik-dini çoğulculuğa ve cinsiyet eşitliğine değer veriyor.

Türkiye bu tomurcuklanan, ancak kırılgan demokratik projeyi yok etmeye çalışıyor.

Türkiye’nin iddialarının aksine, kuzeydoğu Suriye Türkiye için herhangi bir güvenlik tehdidi oluşturmuyor. AANES ve SDG sürekli olarak IŞİD’in yeniden kurulmasını önlemeye hizmet ediyor.

Türkiye’nin kuzeydoğu Suriye’ye yönelik daha fazla askeri harekatı, 2016’dan bu yana birbirini izleyen her Türk işgalinin ardından gözlemlendiği gibi, IŞİD’i ve diğer cihatçı grupları cesaretlendirecek. Birçok kaynak, konvansiyonel Türk kuvvetlerine ek olarak, Türkiye’nin kuzeydoğu Suriye’deki askeri harekatlarının IŞİD’den yararlandığı birçok kaynak tarafından doğrulandı. savaşçılar ve cihatçı milisler.

Türkiye sözde güvenli bölge oluşturarak terörle mücadele etmek isterse, komşusunun toprak bütünlüğünü ihlal etmeden bunu kendi sınırları içinde yapabilir.

Türkiye’nin Afrin gibi kuzey Suriye’nin diğer bölgelerinde yaptığı gibi bir “güvenli bölge”yi toprak kapma bahanesi olarak kullanmasına izin verilemez. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülke içindeki popülaritesi düşmeye devam ederken ve cumhurbaşkanlığı seçimleri yaklaşırken gerilimi artırmayı ve milliyetçi tabanını sağlamlaştırmayı hedefliyor.

Türkiye’nin kuzeydoğu Suriye’ye yönelik askeri harekât tehditleri, yalnızca Suriye iç savaşını uzatıyor ve Amerikan askerlerini sürekli risk altına sokuyor.

Biden yönetimine, Türkiye’nin kuzeydoğu Suriye’de başka bir yasadışı Türk işgali başlatmasını ve işgalini genişletmesini engellemeye çağırıyoruz. Kongre’yi, herhangi bir askeri eylemin Türkiye’ye karşı hızlı ve güçlü ekonomik ve askeri yaptırımlarla karşılanmasını sağlamaya çağırıyoruz.

 

İlginizi çekebilir