Amerika Savunma Bakanı Lloyd Austin bugün Erbil’e gidiyor

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin bugün Kürdistan Bölgesel Yönetiminin başkenti Erbil’e gidiyor. Austin’in yetkililerle yapacağı görüşmelerin ardından ABD birliklerini ziyaret etmesi bekleniyor. 

Orta Doğu gezisi kapsamında dün Ürdün’e ulaşan ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in bugün Irak’ın başkenti Bağdat’a ve ardından Kürdistan Bölgesi’ne gelmesi bekleniyor.

Peşmerge Güçleri ve Irak ordusuna danışmanlık ve uzmanlık eğitimi veren 2 bin 500 ABD askeri Kürdistan Bölgesi ve Irak’taki askeri üslerde bulunuyor. Uluslararası Koalisyon’un bir parçası olan ABD, IŞİD ile mücadele çerçevesinde Peşmerge ve Irak ordusunun eğitimi için 1 milyar 600 milyon dolar bütçe ayırdı. Ayrıca Irak ve Kürdistan Bölgesi’ndeki insani durumun düzeltilmesi amacıyla 2 milyar 300 milyon dolar bütçe aktardı.

Austin’nin Irak ve Kürdistan Bölgesi ziyaretlerinde üst düzey yetkililerle görüşme gerçekleştirmesi ve yanı sıra ülkedeki ABD askerlerini ziyaret etmesi bekleniyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı  İran, Irak ve Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Kamu Diplomasi Bürosu Müsteşar Yardımcısı  O. Jennifer Gavito, ziyarete ilişkin “ABD, bölgede barış, istikrar ve refahın sağlanmasını tüm Orta Doğu ülkeleriyle stratejik ortaklığımızın geliştirilmesine tamamen bağlı olduğunu taahüt ediyor. Yani bizim çıkarımız bölgenin başarısıdır. Irak, Başkan Biden’ın bölge vizyonunun merkezinde yer alıyor” açıklamasını yaptı.

Bakan Lloyd Austin’in Orta Doğu gezisinde “bölgedeki müttefiklerine güvence vermeyi” hedeflediği ifade ediliyor.

Pentegon yetkilileri, dün Austin’in, Washington’un dış politikasının son dönemde Rusya ve Çin’e odaklanmasına rağmen bölgedeki müttefiklerine güvence vermeyi hedeflediğini belirtiyor.

Ürdün’ün başkenti Amman yakınlarındaki bir eğitim merkezini ziyaret eden Austin burada gazetecilere verdiği demeçte, “Dünyanın herhangi bir yerinde ihtiyaç duyduğumuz anda kapasitemizi hızla arttırabileceğimizi tekrar tekrar gösterdik. Özellikle de burada, Orta Doğu’da. Çünkü burada yirmi yıldan fazladır faaliyet gösteriyoruz” dedi.

ABD’nin Orta Doğu ülkelerinde yaklaşık 30 bin askeri bulunuyor.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin 2010 -2011 tarihleri arasında Irak’taki ABD güçlerinin genel komutanlığını yaptı. Başkan Obama döneminde ABD Merkez Güçleri (CENTCOM) Komutanlığına atandı. Lloyd Austin 2021 tarihinden itibaren ABD Savunma Bakanı görevini yürütüyor. Lloyd Austin Savunma Bakanı görevine gelmesi ardından Bağdat ve Erbil’e ilk ziyareti olacak.

 

/rûdaw/

İlginizi çekebilir